За февруари работниците са получили само по 170 лева, имат да получават една заплата за март и аванс за април. Днес от синдиката са получили уверението на ръководството на предприятието, че се готви плащане.

В края на миналата година в оръжейния завод избухнаха протести заради неизплатени заплати. Тогава правителството на Бойко Борисов успя да осигури финансиране на завода чрез поръчка от държавната фирма Кинтекс. Още тогава обаче министри предупредиха, че парите ще свършат и единственият изход е бърза приватизация.

Хората са свикнали да чакат и проявяват разбиране, но когато са ти спрели тока, спираш да разбираш, каза Атанасов. От синдиката дават две седмици на новото правителство, за да реши проблема със заплатите, в противен случай се готвят нови протести и затваряне на пътища. В момента предприятието е без работа, няма поръчки.

Синдикалистите са депозирали писмо до Агенцията по приватизация срещу втори опит да се приватизира предприятието по време на служебното правителство. Синдикатите очакват да разберат новия кабинет и да се знае с кого ще преговарят оттук нататък. За нас във ВМЗ е важно да има стабилност и хора, с които да преговаряме, каза Атанасов.

Около 840 души са съкратени от завода, или напуснали по чл. 331- по взаимно съгласие, до този момент. От тях само около 30 са започнали работа. Другите са на борсата. Доброто е, че от завода няма напуснали специалисти. ВМЗ е живо, конкурентноспособно е и ако ни оставят можем да работим, каза Атанасов. Според него е повече от ясно, че предприятието пречи на нечии интереси по веригата.