Това съобщи Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ, цитиран от агенция „Фокус”. Въпреки всички предложения от българска страна за осигуряване на реципрочност за постигане на взаимно споразумение, UND отказа да се съобразява както с международните договорености, така и с двустранните договори и споразумения, които са подписани между България и Турция. От 1 юни ще продължат рестриктивните мерки спрямо българските превозвачи от страна на турските власти, като дори ще има и нови, заричат се турските превозвачи.

АЕБТРИ и БАСАТ са защитили справедливите искания на български превозвачи – да не се използват рестриктивни мерки спрямо тях и да не се спират безпричинно по границите. По време на разговорите е станало ясно, че има турски шофьори, които извършват редица нарушения, които след това приписват на български превозвачи.

Преди две седмици имаше недоволството на граничните пунктове с южната ни съседка. Тогава вследствие на рестриктивните мерки на турските митници се образува 10-километрова опашка на тирове край границата. Българските шофьори реагираха остро и блокираха насрещния пътникопоток. Това пък доведе до ответна реакция на турските шофьори и напрежението ескалира.