Навсякъде по веригата в енергетиката има натрупано напрежение най-вече поради това как е бил управляван ресорът в последните 20 години, каза Василев.

Първата ми задача беше да проведа срещи с всички хора по веригата - от миньорите в мините до протестиращите граждани, срещнахме се с БЕХ, с ВЕИ производителите, с представители на ЕРП, в момента се насрочва и среща с представители на ТЕЦ-ове, каза Василев. Той посочи, че след тези срещи МИЕТ е в състояние да вземе няколко спешни мерки. По думите му те минават през ВЕИ производителите, през заводските централи и през някои регулации, които МИЕТ ще поиска от ДКЕВР да промени. Тези мерки вече са обсъдени с бранша, но ще бъдат официално обявени в понеделник, когато завършат и последните консултации, обяви министър Василев.

Кадрови промени със сигурност ще има в Българския енергиен холдинг (БЕХ), вероятно и в други енергийни дружества, предаде "Медиапул", като се позова на Василев. Имена ще бъдат съобщени на по-късен етап.


Министърът каза, че след разговора с електроразпределителните дружества те са поели ангажимент да започнат да привеждат общите условия в своите договори с клиентите съобразно изискванията на средноевропейските норми в бранша. Аз апелирах те да работят с гражданските организации, за да могат поне най-наболелите проблеми да бъдат отстранени, каза Асен Василев и добави че столичният кмет Йорданка Фандъкова го е информирала, че това се случва и с "Топлофикация София".

Неотдавна Фандъкова предложи на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма четири мерки за намаляване на сметките за парно и топла вода, осъществими след промени в наредби на МИЕТ.