Времето е необходимо, за да бъде довършено проучването на находището, да се проектира, построи и пусне в експлоатация минно-добивният комплекс, казват от компанията.

Инвеститорът спечели първи рунд от битката за граовското злато, след като РИОСВ-Перник одобри инвестиционното предложение на "Трейс Рисорсиз" ЕООД за добив на златосъдържащи руди в находището "Милин камък" , разположено на южния склон на хълма "Бърдото". Компанията, която е дъщерно дружество на лидера в българския рудодобив "Асарел-Медет" АД, предвижда добив на златосъдържащи руди до 300 000 тона годишно. Те ще се преработват в обогатителен комплекс до 45 000 - 50 000 тона концентрат за същия период. В процеса на производство ще се отделят до 255 000 т хвостов материал. Общата площ за осъществяване на инвестиционното предложение е 2 199,079 дка. Находището "Милин камък" заема 1 534,065 дка.

За реализиране на инвестицията се планира да бъде изграден минно-обогатителен комплекс, който включва подземен рудник в едно с надземен комплекс, насипище за стерилни скални маси, обогатителна фабрика, хвостохранилище, резервоар за оборотни води и др. Надземният промишлен комплекс ще бъде разположен върху 477,5 дка, което представлява 21,7 процента от общата концесионна площ.

Според еколози районът страда от недостиг на вода и поради това живителната течност няма да бъде достатъчна за нуждите на инвестиционния процес. Еколозите се опасяват и от ежедневните взривявания, при които по техни данни ще се потребява по 900 кг взрив.

Златните мини нанасят вреди за стотици години напред, уверява Борислав Сандов - съпредседател на партия "Зелените". По думите му златото пази подпочвените води. В момента, в който започне минна дейност, свързана със златодобив, се отравя водата, почвите ще бъдат замърсени, ще бъдат нанесени щети на земеделието, на въздуха, категоричен е Сандов. По думите му сега върви обсъждане на минната стратегия на България. Тя не е завършила, виждаме избързване с дадени концесии като тази, каза Сандов. Жители на населени места в Брезнишко посочиха, че част от терените на бъдещата мина са земи с висока природна стойност.

В следващите три години на строителство ще бъдат наети 545 души и при пускане на мината в експлоатация ще са необходими 434 души за период от 11 до 18 години, твърдят от фирмата - инвеститор. В бюджета на общината ще постъпват над 1,5 млн. лв. годишно от концесионни такси и над 60 000 лв. от местни данъци и такси. Бъдещият рудник обещава да внася и 2,3 млн. лв. годишно в държавния бюджет от социални, здравни осигуровки и данъци върху доходите на заетите.

Специалистите много добре знаят какво трябва да направят за безопасна реализация на проекта, коментира Ваня Денева - управител на "Трейс Рисорсиз" ЕООД. По думите й компанията би се радвала да има конструктивен местен коректив, който да дава качествени препоръки. Нашата цел е проектът да бъде реализиран с минимално въздействие върху околната среда, заяви Денева.