Държавните и правителствени ръководители на седем европейски страни, сред които и Франция, но не и България, защитиха ролята на ядрената енергия в Европа в писмо, изпратено до Европейската комисия и разпространено днес.

Това е настоятелен призив да се осигурят равни условия за ядрената енергия в ЕС, като тя да не бъде изключвана от политиките и преимуществата в областта на климата и енергетиката, се посочва в текста, публикуван на сайта на полското правителство и цитиран от Франс прес и БТА.

Писмото, което е на английски език, е подписано от президента на Франция Еманюел Макрон и премиерите на Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. То е от 19 март, но стана обществено достояние днес.

Този призив се появява в разгара на дискусия в Брюксел за бъдещата зелена европейска политика, която трябва да определи условията за достъп до финансиране и съответно за инвестициите за години напред.

Някои страни подкрепят включването в плановете на ядрената енергия заради климатичните предимства от ниското й равнище на въглеродни емисии. Други страни като Германия, Люксембург и Австрия се противопоставят.

Макрон и премиерите, подписали писмото, настояват европейската политика в областта на енергетиката и климата да подкрепя всички пътища за постигане на въглеродна неутралност, следвайки принципа за технологичната неутралност.

Те подчертават и неизменния принос на ядрената енергия в борбата с климатичните промени и я разглеждат като начин да се подкрепи развитието на възобновяемите източници на енергия и водорода. Според тях не бива да се забравя и създаването на работни места.

Страните членки на ЕС имат твърде различни визии за ролята на ядрената енергия в бъдеще, отбелязва АФП.

Германия реши да излезе от ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 година и Берлин, който внася значителни средства в бюджета на ЕС, е настроен неблагосклонно към европейското финансиране за атомната енергетика.

Страни като Полша и Чехия обаче подкрепят ядрената енергия, за да могат да ограничат производството на енергия от въглища, което замърсява околната среда и е значителен източник на парникови газове.

Франция произвежда над 70 процента от електроенергията си от ядрени мощности и планира да намали този дял до 50 процента към 2035 година.

Енергийното и екологично бъдеще минава през ядрената енергия, подчерта Макрон.

Къде е България?

По каква причина не е известно, но България не се е включила в инициативата на седемте страни, въпреки че и тя залага на ядрената енергетика.

Нещо повече, България бе сред страните (заедно с Франция, Унгария и Чехия), които в средата на декември 2019 г. издействаха следното заключение от заседанието на Европейския съвет:

"Европейският съвет признава необходимостта от гарантирането на енергийна сигурност и уважава правото на държавите членки да определят енергийния си микс и да изберат най-подходящите технологии. Някои държави членки посочиха, че използват ядрена енергия като част от енергийния си микс."

Тогава, разбира се, на преден план бе, позабравеният вече проект "Белене", но днес България залага на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". А в края на 2019 г. страната ни отчете (пред ОИСР) като успех удължаването на живота на пети и шести блок на централата.