Възобновяемите енергийни източници няма да са достатъчни, за да постигне Европа целта си за неутралност на климата до 2050 г., смята коалиция на евродепутати от центристка и консервативна партия. Вместо това ЕС ще се нуждае от ядрен ренесанс, за да го постигне, твърдят те, позовавайки се на ново проучване на климатичната политика на ЕС.

Докладът е поръчан от две политически формации в Европейския парламент: центристката група "Обнови Европа" и десните европейски консерватори и реформисти (ECR). Документът разглежда по-конкретно цената и пространствените изисквания на вятърната и на слънчевата енергия спрямо ядрената в две страни - Нидерландия и Чехия. От доклада става ясно, че ядрената енергия всъщност е по-евтина от вятърната и слънчевата и че възобновяемите енергийни източници няма да могат да отговорят на търсенето на електроенергия от всички страни.

"ЕС трябва да приеме програма за "Ядрен ренесанс ", която поставя ядрената енергия на равна основа с възобновяемите енергийни източници," каза Ондржей Кнотек, чешки евродепутат от политическата група "Обнови Европа". "Политиките на ЕС днес са дискриминационни по отношение на ядрената енергия. Време е всички създатели на политики да спазват принципа на ЕС за технологичен неутралитет ", добави той.

Миналата година Варшава обяви, че ще поиска одобрението на ЕС за изграждане на атомна електроцентрала по американска технология, като заяви, че "в наши дни е невъзможно да се построи АЕЦ без държавна подкрепа".

3е-news.net

Чешкото правителство от своя страна съобши, че "няма друг избор освен ядрената енергетика" за постигане на целите на ЕС в областта на климата и би подкрепило само по-високи климатични цели, единствено ако Брюксел разреши планираното искане за държавна помощ за изграждането на нов ядрен блок в Дуковани.

В Брюксел Европейската комисия прие агностическа позиция по отношение на ядрената енергия, заявявайки, че няма да блокира държавната помощ за нови ядрени централи. Заместник-председателят на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс предупреди за разходите, като заяви, че атомните електроцентрали са "много, много скъпи" за изграждане.

"Ако се ангажирате с нова атомна централа, имайте предвид огромните, масивни нива на инвестиции, от които се нуждаете, и осъзнайте разходите" през целия жизнен цикъл на централа, което означава, че ще останете свързани с нея дълго, дълго, дълго време ", заяви Тимерманс през октомври.