Франция приветства предложението на Европейската комисия за преразглеждане на пазара на електроенергия в ЕС, което беше представено през тази седмица, тъй като то предлага на Франция шанса да развие и обнови ядрения си флот. Това се случи на фона на ръста в цените на електроенергията, които скочиха миналата година след началото на войната в Украйна и след като Русия спря доставките на газ за Европа, припомня френското издание на Euractiv.

След месеци на колебание Европейската комисия най-накрая даде своето предложение за реформиране на пазара на електроенергия в ЕС във вторник, като намереението е да стабилизира цените и да подкрепи развитието на декарбонизирана енергийна индустрия.

Предложението на Комисията беше приветствано от френския енергиен министър Агнес Пание-Рунашер, която каза, че то "осигурява конкретни инструменти, които позволяват на потребителите да се възползват от разходите на централите, които ги доставят" и запазва "ползите от интегрираната енергийна търговия с нашите съседи".

Париж е особено доволен от въвеждането на договорите за разлика (Contract for difference - CfD), при които правителствата се намесват в краткосрочния пазар, за да покрият потенциалната разлика между предварително договорена цена за доставка на електроенергия и действителната пазарна цена.

По тази схема правителството ще компенсира производителите, ако цените на електроенергията на пазара на едро са по-ниски от договорената цена, а производителите на енергия ще връщат пари на държавата, когато цените са по-високи.

В подготовката за предложението Франция настоя да гарантира, че ядрената енергия ще бъде включена в тези дългосрочни договорни схеми, които предлагат стабилност на производителите на енергия. Това е отразено в предложения текст на Комисията, който гласи, че договорите за разлика трябва да се прилагат, когато се инвестират значителни публични средства в нисковъглеродни или възобновяеми енергийни проекти.

"Когато става въпрос за публична подкрепа за инвестиции - независимо дали става въпрос за възобновяеми или ядрени инвестиции - изискваме от държавите-членки да използват двупосочни договори за разлика", обясни високопоставен служител на ЕК. Това ще осигури защита на потребителите, когато пазарните цени са по-високи от предварително договорената цена, и защита на инвеститорите, когато цените са по-ниски.

Това също означава, че новите ядрени реактори, построени във Франция, могат да бъдат финансирани или поне подкрепени чрез договори за разлики. Дали те ще бъдат на практика е "отделен въпрос, който ще бъде разгледан своевременно", споделиха от френското енергийно министерство, преди Комисията да представи предложението.

Нещо повече: договорите за разлика ще станат задължителни и в случаите, когато правителствата финансират удължаването на живота на съществуващи атомни електроцентрали.

"Ако има подкрепа за ядрена енергия, ще има задължение да се направи под формата на договор за разлика", обясни служител на Комисията, добавяйки, че изискването се прилага и за "инвестиции в нови или съществуващи ядрени централи, където има въпроси, свързани с удължаването на живота на реакторите."

3eNews