Белгия и Швеция възнамеряват да подсилят електроенергийната си инфраструктура с френско участие. Това стана известно след изказвания на премиерите на двете страни в началото на годината. 

Белгия е постигнала споразумение с френското енергийно дружество "Анжи" (Engie) за удължаване на живота на два белгийски атомни реактора с 10 години, съобщи премиерът Александер де Кро, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Удължаването на живота на тези два атомни реактора е жизненоважно за гарантиране на енергийната ни сигурност", заяви Де Кро на пресконференция след среща с ключови членове на кабинета, провела се в понеделник.

Не всички детайли по споразумението са финализирани, допълни премиерът.

Предци седмица шведският премиер Улф Кристершон заяви, че страната му може да закупи ядрени реактори от Франция, за да гарантира по-сигурни енергийни доставки.

Според шведския всекидневник "Афтонбладет" премиерът е казал, че "Швеция трябва да закупи поне два ядрени реактора".

"Напълно съм отворен (към идеята) Франция да стане една от страните, които гарантират, че Швеция ще получи повече ядрена енергия", е добавил Кристершон по време на посещението си в Париж в първите дни на 2023 г.

В изказване преди срещата си с френския президент Еманюел Макрон на 3 януари, шведският премиер също така е казал, че иска Швеция и Франция да имат по-задълбочено сътрудничество в областта на ядрената енергия.