Великобритания удължава с три месеца, до края на юни, държавните субсидии, с които се покриват "нормалните" енергийни разходи на домакинствата над 2500 британски лири (2858 евро) годишно. Това става ясно от бюджета на Обединеното кралство за следващата финансова година, започваща от първи април, представен днес пред парламента в Лондон от министъра на финансите на Великобритания Джереми Хънт, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Една от мерките, предвидени в бюджета, е да бъдат инвестирани 900 милиона британски лири (1,02 милиарда евро) в изграждането на нов "мегакомпютърен център", за да бъде подпомогнато развитието на индустрията в Обединеното кралство, свързана с развитието на изкуствения интелект.

Правителството на Обединеното кралство се ангажира да инвестира над 20 милиарда британски лири (над 22,86 милиарда евро) през следващите две десетилетия в проекти за създаването на нисковъглеродни технологии, като ще бъде акцентирано върху изграждане на съоръжения за улавяне и съхранение на въглерод.

Британското правителство обещава повече държавни инвестиции в развитието на ядрената енергетика, която ще бъде класифицирана като екологично устойчива.

Джереми Хънт заяви, че Лондон ще обяви конкурс за малки модулни реактори (SMR), като разработваните от корпорацията "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce) и ще финансира създаването им, ако бъде доказано, че тази технология е работеща.

Правителството на Великобритания се ангажира през следващите пет години да увеличи разходите за отбрана с 11 милиарда британски лири (12,58 милиарда евро), отбелязва Би Би Си.