Докато западната ядрена индустрия се проваля, руската Росатом изгражда ядрени електроцентрали (АЕЦ) навреме и в рамките на бюджета по целия свят. В същото време продава и уран на САЩ. В продължение на четиридесет години ядрената енергия на Запада беше навряна в кучешка колиба. Още от инцидентите Три Майл Айлънд и Фукушима - да не говорим за Чернобил между тях - ядрената енергия бе отбягвана като небезопасна и неикономична. Но днес, изправен пред упорито нарастващите емисии на парникови газове (ПГ), Западът отново хвърля поглед върху възможностите на ядрената енергия.

Има обаче проблем: след десетилетия на пренебрегване западната ядрена индустрия е загубила голяма част от способността си да строи нови АЕЦ или дори (в случая на Франция) да ги поддържа, тъй като квалифицирани работници и опитни мениджъри са напуснали или са се пенсионирали. В САЩ през последните три десетилетия не са пускани в експлоатация нови АЕЦ (въпреки че една трябва да започне скоро, но с петнадесет години закъснение). Към момента на писане нито един от традиционните лидери, които все още са активни в гражданската ядрена енергия, не е в състояние да изпълни ядрен проект навреме или дори близо до планирания бюджет.

С изключение на руснаците. Руската ядрена индустрия се откроява като рядък - наистина уникален - случай на високотехнологичен сектор, който не само се е възстановил от края на съветската ера и хаоса, който последва, но е разработил ефективна експортна стратегия, която му позволява да просперира днес както никога преди. Ядрената индустрия на Русия процъфтява, благодарение главно на международния бизнес. Според Алексей Лихачов, главен изпълнителен директор на Росатом, руският ядрен монополист, Русия в момента работи върху 23 ядрени енергоблока в дузина различни страни, включително Китай, Индия, Беларус, Турция, Унгария и Египет.

Компанията е продала продукти на стойност 10 милиарда долара в чужбина през 2022 г., което е 15% увеличение спрямо предходната година, а текущият ѝ портфейл от чуждестранни поръчки възлиза на над 200 милиарда долара. "Росатом" активно ухажва нови клиенти, най-вече в развиващия се свят; предлага пакет "пълно обслужване", който обхваща изграждането и експлоатацията, както и доставката и преработката на ядрено гориво. Руското правителство активно подкрепя "Росатом" с нисколихвено финансиране. Накратко, руската ядрена енергия напредва.

Но това не е всичко. В допълнение към изграждането и експлоатацията на нови АЕЦ, Росатом изнася обогатен уран в много страни по света, включително САЩ и Европа. (В допълнение, Росатом предоставя услуги на пет страни от ЕС, които експлоатират построени от Русия АЕЦ.) Въпреки че приходите не са сравними (само около $1 милиард на година), износът на горива е политически ключов. Поради тази зависимост, ядрената индустрия на Русия не е под санкциите на Запада (както е обсъдено по-долу) и няма вероятност да бъде така в скоро време. В този момент Росатом е в състояние да работи безпрепятствено както в страната, така и в чужбина. Това е един от малкото сектори в руската икономика, които могат да направят това.

3eNews

В оригиинал статията може да се прочете на thanegustafson.com