Заради ниските температури: Рекордни цени на тока на някои пазари в Европа

Двоен ръст беше отчетен през миналата седмица в Испания и Португалия, а най-ниски стойности в Сърбия и България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ихааа...сега му е момента мама Меркел да излезе и да обяви, че ЕС (и по-тчно Германия) се отказват от въглеводородното гориво!

Така ще е...Нали обичаме капитализма?Нали скачахме...Сега квадратен до край.И това е само началото.Доказано е че тази система винаги води до катастрофи-две световни войни.Така че вървим по посока трета такава.

Ами играйте си още на вятърни мелници и глупости вместо да строите АЕЦ-ове после скъп бил токът.

АЕЦ струва по-скъпо. Особено ако не се ползва .... Защо си мислиш, че в САЩ затварят АЕЦ заради невъзможност да се конкурират с другите източници? Проблемс е че реално в 3 месеца от годината са нужни допълнителни източници. Има три начина за решение: 1. изолации и енергоефективност или 2. централи за работа 3-4 месеца. 3. Смесени първите два варианта. В цялатаа тази схема АЕЦ-а е нерентабилен над определен %. А в ЕС този процент като цяло е в рамките. Друг проблем е, че новите централи в голяма степен ще са тип мейд ин Чина за по евтино.....

Вятър и фотоволтаици, а? Като ги изплющи снега и всичко приключва!

Требва съвецка власт и електрификация. Иначе за фукарата нема ток. Само за богатите, но чист, еко....

По съветско време като имаше режим на тока в БГ имаше и виц "защо не е настъпил комунизмът? Защото не е изпълнена лениновата формула за 'съветска власт + електрификация на цялата страна'" :D.

Требва съвецка власт и електрификация. Иначе за фукарата нема ток. Само за богатите, но чист, еко....

Руските АЕЦ много лоши Руската газ много опасна Руската ваксина срещу Ковид19 много лоша Русия враг , САЩ демократична и хубава.

Спирайте, спирайте. Ще останем само на слънце, ако го има от прах.. и вятър, където го има. След известно време - ще светят само богатите. Останалите на свещи или на тъмно - за да работим за богатите. Всичко си идва на мястото. А то е ясно, че водата ще е лукс.

Ама ще сме горди атлантици,с премръзнали чурки.......

ЧУДЕСНИ НОВИНИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА .... А ВИЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА СИ ИЗБЕРЕТЕ ДОСТАВЧИК

Що се чудите бе, направо си чупете кухите и лакоми глави.Като приватизираха В и К нещо да се подобри.Цените ще растат защото на собствениците е гарантирана печелбата независимо от управлението.А т.н. загуби се плащат пак от нас за да има за неплащащите, те пък са твърд електорат при избори.Така, че и продалия и купилия са в престъпен сговор за наша сметка.Пак гласувайте за тази уж пазарна, уж демокрация.Лошото е, че е неспасяемо.КРАЙ.Занулени сме но под нулата.

Tрик на ГЕРБ Очакваите нови супер високи цени на тока в БГ посредством поставените фирми на ГЕРБ

tonk11

Направо не разбирам тоя Борисов що се завира в България щом е толкоз силен та определя цените в половин Европа? Ти знаеш ли?

Колко ще струва тока ако другарката корнела спечели изборите? Колко ще струва тока ако чалгаря слави спечели изборите? Колко ще струва тока ако Маджото спечели изборите?

Колко ще струва тока, ако в дупарата ти поставят перка?

Ние сме 60 процента на дърва и въглища. Сечем си от хората и пълним печката.

хунтата на ГРОБ ви прави намеци!

Пък ти ни обещаваш безплатен ток като дойде комунизма, така ли?

Тъпо селяче си ти

И без това тоя фашизъм не предвижда хора да живеят, да се отопляват, лекуват и хранят ..нали целта е да не знаете всички...боклуци...сера ви на века на технологиите....хаха

Нали зимата при ниски температури загубите са по-малки, лятото за доставка се губи доста повече по енергопреносната мрежа...???

Кои загуби?

tonk11

Не е толкова елементарно.

Това са заглавия и теми,подготвяши ни за поредно увеличение. И така ... до края на света !!! Докато мълчим, все ще ни стрижат !

Откакто има пари, има и инфлация. Ти предлагаш ли нещо различно?

Що? Ако не мълчим ко ще стане? Ще има безплатен ток за всички ли?

Престанете да лъжете! Не знам другите държави, но имам имот в Англия и цената тук за ток е по-скъпа от Англия.

tonk11

Ти въобще разбра ли какво пише?

А бре смотлъо . Като имаш 500 киловата по 20 стинки които правят 100 лева в България и имаш 4 киловата по 60 стинки в Англия които правят 2.4 лева в Англия - кое е по евтино.????

tonk11

На кой го написа това и какво всъщност написа?

Към оня с имота в Англия

tonk11

Оня има имот в Англия колкото и баба ми. Ако имаше колкото и да е смотан щеше да има договор с доставчик и вероятно щеше да знае, че е приел твърда цена за определен период.

Сега се замислете дали не е критично нужен втори АЕЦ. За справка, първият произвежда над 40% от електроенергията в България.

Колко АЕЦа има в Турция и защо токът там е по-евтин?

tonk11

Страшно по-евтин е. Разликата е 0,002 лв.

То щото е критично нужен, затова никой не ще да инвестира в него. Ти колко пари даваш за нов АЕЦ?

Никой не иска да инвестира заради ББ. Примери колкото щеш - WV, Huyndai, батериите от Корея, летището от Катар, акумулаторите в Ловеч. Даже IT поддръжката се пренесе във Виетнам.

Не се инвестира щото не могат да се разберат за рушвета. Питай КОЙТО и да е енергиен специалист и оня ще ти каже, че ядрената енергия е най-евтина и безипасна (естествено, ако не стане фал, което важи за всички видове производства)

Пазарната икономика нещо много куца. Или просто не е вярно, че съществува такова понятие - пазарна икономика...

Що?

Точна статисдтика за Берлин: Всички разходи - ток, вода, чистачка, данък смет, асансьор и подобни са били 200 евро на месец за 85 квадратни метра жилище. (това е равно на 120кв м някъде ако се изчисли по българксия критерий!) Хайде да видим у нас колко са същите разходи - ток 250 евро + вода 30 евро + чистачка 15 евро + данък смет 30 евро, асансьор...... абе 300 евро и то без да отопляваш всички помещения и пестиш вода. Да съпоставум дохода - в Берлин 2600 евро средн иоан месец в България 600 евро на месец. Е, ако позволите тия мижитури да продължат да ви скубят така, сами сте си виновни!

Я посмали малко . Ама не казваш че в Берлин , наема ти е 2000 евро.Аааа ама не било Берлин а предградие на 70 километра.

2000 евро наем.. .ти кво наемаш бе? Къща на 2 етажа в центъра на Берлин ли? кой ви ги казва тези цифри. Я влез в immowelt.de

Жилището ми е 89 квадрата - 3 стаи + кухня, баня и тоалетна. Ток - 180-230 лв. (декември - март) - стаите се топлят с конвектори ADAX, едната е с климатик дайкин, бойлер на ток, съдомиялна, готви се на ток. Външна изолация и пвц дограма. Айде няма нужда от тия 300 евро.

tonk11

Не знам как смяташ от 85 до 120 м2 ама 200 EUR са 390 лв. За справка мой апартамент - панелка 80мм2 с наемател - Нет и TV - 21 лв, за входа чистачка, осветление и асансьор 28 лева, ток 60 лв, парно / човека е с малко дете и си ползва парното/ - 110 лв. вода - 50лв. Айде смятай пак. А за дохода - той е как си го направиш. Честно казано 2600EUR на месец не ме устройват.

Защо им вярваш на такива . Знаеш ли колко е 120 квадрата апартамент в Берлин.Ако наистина е Берлин,а не е предградие на 100 километра от Берлин.И никъде не казва колко пари взима този субект.Казва ти - средна заплата.Ама точно колко е неговата не казва.

700 до 1700 евро при перфектна изолация и наема е ТОПЪЛ (т.е. 200 до 300 отиват за парно, хаусмайстър, чистене на блока, пред блока, асансьор, застраховка от пожар и т.н.)

ми прилича на подготовка за ново надуване на цените на тока за овчата, проста и мегастрахлива БГ-рая!

В София до 11-ти януари температурата не е падала под 0 градуса, но пак ще ни натоварят.

обработваме овците за шока....

Отделно от високата цена на тока в Испания - около 28-34 цента в зависимост от доставчика,има и фактура за газ . Газта е за топлене и готвене.Двама ергена , плащаме 160 евро газ и ток на два месеца.Летния сезон.Зимата са още 800 евро за отопление - целия сезон.

Германия - 80 евро на месец ток. 60 евро на месец за парно (лете-зима няма промяна). Т.е. 140 евро на месец. Незнам що се оплакваш. в България е по-евтино. Върни се. Кога ще се научите, че няма значение колко е скъп живота където е да е, а по-важно екато теглите чертата в края на месеца колко пари са ти останали.

Я не ми давай акъл къде да живея.От 2007 година , България е част от Европейския съюз.И всеки решава сам къде да живее.А я кажи колко струва едно кафе в бара в германия.Или едно меню.

не ти давам акъл. казвам ти да не се оплакваш като мисирка, че било скъпо. Щото не е. Аз съм в Германия. Плащам повече от тебе във всичко... и заплатата ми е по-голяма. За това не се оплаквам. За оплакване са тези живеещи на евтиното. щото и в края на месеца салдото е НУЛА.

едно кафе ми е м/у 2 и 14 евро Едно меню ми е м/у 4 и 35 евро. Какво ти помогнаха тези цифри?

кафето струва толквоа. А у нас и за толкова пак ще пиеш 9-о качетво или бакуван боклук макар и за половин цена.

Колко са междинните прекупвачи на тока? Който знае да каже. То си е , като на пазаря в центровете .Трима прекупвачи на доматите и цената скача...

Междинен прекупвач на тока за дома ти е само ЕВН/ЕОН.

Странно, всички сме свидетели на това, как зимите стават все по-тополи и дъждовни, вместо студени и снежни (поне по нашите географски ширини), а в същото време ни се обяснява, как температурите падали и тази откровена лъжа и демагогия се използва, като претекст за непрекъснати увеличения на ток, парно и вода...

Отде ви изравят бе?!??!

Голямо било потребелението - качва се цената. Малко било потребелението - падали приходите, ерп-тата изнемогвали - качв3а се цената. Хай да се разберем да направим потребелението кйоснбтанта, че да не ни изненадвате с нови цени. Ама то тогава друго ще измислят. Щото не оправданието е важно, а това, че е са си начислили (и изхарчили) предваритлено за години напред едни пари....

Нали знаеш максимата: каквото и да се случва - вдигай цените!

Германците дават 3,.5% от дохода си средно за всички комунали барабар с чистачката и асансьора. Когато зпаочнат да дават 70% от заплатите си за ток, тогава ни се обадете. До тогава следва или тока да пада у нас или зпалатите и пенсиите да се качват. Щото дори простия материял ше се наложи да реагира, когато от 70% разхода мине 100% и почнат да пращат чси-та на хората за едната комуналка. За вода вече го правят между другото, ако не сте забелязали. И цената е качиха 7 пъти, е така безм ного да се обянсяват....

Това къде го прочете или не си разбрал.В Германия има отопление , студено е.Надали са 3.5 процента.Или може би са за общинско жилище и помощи от държавата.

Поредният всезнайко, който никога не е живял извън България, но е чул нещо отнякъде или така си мисли. Ела в Германия да плащаш 3,5 % от дохода си, да видиш как ще ти надуят шошоните.

Прекалено си тъп, за да ме репликираш, троле с двете реплики по-горе. В информационната ера мога да ти дам точна статистика на тези разходи с 3 клика. А на тебе като не ти се отдава да се отирнтираш в огормния информационен масив, спазвай си праивлото - ако не си бил там и то вчера, да не коментираш. Би било чудесно - ще ни спестиш 99.99% от кухите си реплики! Ето ти статистика от Берлин: Всички разходи - ток, вода, смет, чистачка, асансьор и пр. за миналия месец са били средно 200 евро. Докато заплатите им средно са били 2600 евро. Дали се налага да взема самолета за Берлин , че да го проиверя лично? Да ти имам дебилната хоремагска логика, комплексарче!

3.5 процента от 2000 евро са 70 евро.Може би туй му е само чистачката.Има апартаменти с включени в тях газ ток вода и отопление.Ама са над 1000 евро и нагоре.Ама туй нашия субект не го смята.

tonk11

Ей умния, 200 от 2600 не са 3,5%. Ако и това не можеш да сметнеш май не си толкоз умен.

Слънчевите панели вадят ли изобщо ток при такова време?

не

всъщност вадят, само трябва да ги чистиш от сняг. облачността не им влияе така, както масово хората си мислят - ефективносттта им пада с 15-20% не повече.

Зависи сигурно от ъгъла на повърхността спрямо Слънцето. Част от панелите ги въртят към Слънцето. Само че и в атмосферата минава през по-голяма площ под наклон и не знам дали влияе.

да.

Подготвяте ни за още по-високи сметки? Не си играйте с огъня. И сега, ако поддържаш нормална температура без ниаккви разхищения в дома си правиш сметка 500лв на месец. Което е напосилно за 90% от населението. А когато и зъзнещите в домовете си научат, че трявба да си дадат целия ходо заради единия ток..... е не ми се мисли какво ще се случи по изборите.

500лв - в какви палати живеете вие?

от кога цената на тока се влияе от температурата?! скоро и от отмосферното налягане като си затвориш всички ТЕЦ и АЕЦ!!

това е цената "на борсата", която е динамична и естествено се влияе от търсенето и предлагането.

аз съм безработен трол, който стой в Испания и постоянно мрънка, и подава постонно неврна информация

Ей мияч на чинии - я покажи една фактура от Iberdrola или gas natural . Аман от клошарски изпълнения.Това че не харчиш ток не Значи че е евтин.В статията пише за киловат.А не бай клошар дето дошъл от България в Испания и има една кафемашина и нищо повече.Аз харча ток и тока ми идва на 33 цента киловата от Iberdrola.Аман от мушеници.

To po taq logika v kanada toka trqbva da e nai-skup, a to tam e nai-evtin. Logika?

По тая логика вземи да научиш първо българския език или наеми някой да ти инсталира кирилица.

Da ti go takovam s dvesta trol smotan. Ei sega specialno 6te si instaliram za da ugodq na edin pendel

ами не, защото там това (студ и мраз) е нормалното и предвидимо положение на нещата. В Испания например, такива студове са неочаквани, непланирани, да не кажа невиждани. Съответно изведнъж в страната има нужда от извънредно количество ток, за да се задоволи потреблението. Което трябва да се вземе отнякъде - купува се на борсата от съсседните страни (например). Или се включват резервни мощности. Съответно, на елементарен пазарен принцип, цената се вдига.

Това му казват пазарна икономика, но си е чиста спекула, т.к. печалбата я обират едни прекупвачи, абсолютно излишни по веригата. Пита се защо това не са самите производители на електроенергия, или по точно защо трябва тези печалбари да са силните на деня, а именно управляващи и техните кръгове.

Ако е бил 66ст в Испания тока, ще стане 1.20лв. Тука е 15ст.

"цената между различните зони не трябва да е повече от 2 евро за MWh" Няма проблем, ще вдигнем цената и ще се намали разликата.

Тока в Испания е 34 цента - 66 стотинки киловат часа.Отделно се плаща газ .

Пепи, 24 цента е в Испания, Германия 29 и тн. нещо бъркаш. Виждал съм достабтвой коментари с който постоянно недоволстваш от Испания - зашо стойш там освен да тролиш в нета????

Не ми давай акъл и недей да дезинформираш хората.Къде седя си е мой проблем.Аз съм европейски гражданин.Не си ти този който ще ми даваш акъл.И тока е 33 цента след като разделиш крайната цена върху киловатите.В началото пише 15 цента ама после има една купчина такси и кво ли не.

в Испания живеят 250 хиляди бългаги ти ли знаеш само бе мрънкач

Кажи бре клошар.Това ще спиш при caritas и не плащаш газ и ток не значи че не се плащат.Въобще виждал ли си фактура за газ и ток и ползваш ли.Ако спиш нощно време с три анцуга и две одеяла за да спестиш некое евро,аз не го правя.И покажи една фактура за газ и ток.

Едно нещо в тази държава беше сигурно - Тока но и на него му таковаха мамата. Стига се до там че тока замръзва по жиците и му е трудно да се придвижва и от там цената нагоре.

Дето източиха пълните от десетилетия язовири?

Приказки за дебили!!!

Особено в Германия! Зер, ВЕИ не върви много-много зимата...

партенка на управляващите престъпници в тази държава!!!!!!! Да споделя аз жйвея в Мадрид 14 години тока ни средно на месец е 60 евро с есно дете сме заплата ми 1940 евро. Желая на всички успешен ден и шромяна на тази Бананова обстановка в нашата държава

Стига си лъгал бре мияч на чинии.Живея в Мадрид и тока е 33 цента за киловат . С 1900 заплата все едно си на 1000 лева в България и ток на 15 цента.

ти си трола от Алкала нещастника, койтло е безработен трол и псотоянно хейтва, за разлика от теб ние не аме емигрираали вчера като теб. Хайде продължавай да тролиш, белким изкараш някой лев. Всипки знает как висиш и трошиш Дне. бг. и тук. Намери си работа или се връщай обратно в панелката. Това, че не можеш да се интегрираш е твой проблем

Живея в София, токът ми е средно 20 евро на месец, топля се на газ - 100лв/месец зимата за 100кв апартамент, получавам чисто 3000евро на месец.

i-rrelevant

Това е страхотно. с четири пъти над средната заплата за София успявате някак си да си платите електричеството и отоплението. Дали в други държави тези, които получават четири пъти средната заплата могат да се справят? За Испания това ще е около 8 кило евра на месец бруто.

ами да се напънат тия с минималната заплата да изплуват, не да се оплакват че няма пари (работа). то проблема в БГ не са високите цени, ами ниските заплати

Ментиросо (лъжец) , скрий се и се намери. 60 € на месец, абе ти да не си биатлонист от националния?

Някой трябва да понесе политическата отговроност за тези безобразия! Това е пладнешки обир над и без това изтормозеното население! Искам оставки!