Преди 70 години бе създаден СИВ

Икономическата организация на държавите от соцлагера прекрати съществуването си през 1991 година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

СИВ - това беше социалистическия лагер. Лагер. Той се различаваше от капиталистическия свят. Свят.

Ще се опитам да обясня на по-младите коментатори какъв бе смисълът на съществуването на СИВ. На първо място идеята за планова икономика, която има много повече предимства отколкото недостатъци. На второ място разделението на производството на отрасли между отделните социалистически страни. Например България бе специализирана в производството на електрокари и мотокари и не смогваше да задоволява пазара и потребностите не само в СИВ. Сега всеки непредубеден може да направи разликата и да види къде сме в производството на тези неща. В заводите работеха хиляди работници, които издържаха семейства, плащаха данъци и това позволяваше да има качествено и достъпно образование е здравеопазване. Разбира се, че имаше и недостатъци, свързани най-вече с качеството, защото липсата на конкуренция бе фактор за това. И все пак ползите от СИВ бяха повече за България отколкото сега ЕС.

Всичко, което си казал беше основно на хартия.

липсата на качество и липсата на избор. Е мерси за преимуществата.

Е, сега имаш избор между много качество, особено в храните

българия на кое място по икономика беше преди 89та и сега на кое е , колко беше армията тогава и колко сега, няма сравнение , по зле от сега не сме били даже по турско робство, сега пак е робство но немско , айде стига четете ами стягайте багажа да отивате в германия да миете кенефи

ами понеже сме имали голяма армия, нямаше нищо по магазините..т.е. храниш армия да пази народа, а народът гладен.

ти да не миеш кенефи в Русия? Май нещо не ти се тръгва на там. Що ли? Колко ли тръгнаха към Русия? Ами НУЛА !

Избранникът на Джордж Сорос за Бългаия, дългогодишният водач на Отворено общество и главен Економист на другата водеща фондация на Сорос в България - Центъра за либерални стратеги - Георги Англеов ни говори врели некипели за СИВ - организация дефакто разпусната от Горбачов.

ми сорос не си избира тъпаци, както правят от кремъл.

В статията пише ИВАН ангелов а не георги.И колко "странно"-по долу обясних кой е ИВАН ангелов и то "изчезна" и се появи ти агент "090"

Явно икономиста не е на повече от 22-23 години, щото говори глупости за СИВ. Да прочете вица как Брежнев и соцдругарите играли белот и лафа на нашия Тато, на който му се паднаало педесе. Не щеш ли след него Брежнев обявява терца. Наш Тато веднага казва: Е, другарю Брежнев, твойта терца уби мойто педесе. Това беше Съвета за икономическа взаимопомощ с две думи. Ако не беше така, България сега щеше да произвежда не само леки коли, а ихиляди други неща.

Цървули щеше да произвежда.

Ми то и в СИВ сме произвеждали цървули. Нали тогава си се родил ?

Цървули произвеждаше, ама и те за СССР отиваха. Както всичко. Нашите магазини празни, а влаковете за Москва.

...мога само да съжалявам ,че не съществува такава организация като СИВ...

сега нали е свободен пазар, какво произвежда бг , тъпан недодялан, чел си 2 книжки в живота си сигурно следваш журналистика и седиш пишеш словоблудия тука

той социализма умря вие за сив говорите младите ще мислят че е някоя компютърна игра

Съюз за Икономическа Взаимопомощ... това си звучи, като сборище на закъсали и изостанали. Какво повече да се коментира?

сега толкова сме напреднали, че чак за пример ни дават.

е..ти самия може и да се изключиш от напредналите.

Няма такава Дъргжава СССР,няма такава организация СИВ,няма социалистическа система, ама нищо няма. В Русия 67 % от хората съжаляват,че СССР се е разпаднал. Каво значи това?

нищо не значи

Защо все повтарям че през 1944г окупатора съветска русия постави на власт в БГ най-долното съсловие от БГ общество тогава,а именно комунистите.А ми щото е така.Според тех други хора освен тех самите не съществуват.Другите хора нямат свои интереси.Интереси имат само те.Само те имат право да живеат добре.Другите да мрат.Всичките действия на комунистите,а такива са активните борци,никои други,през всичкото това време от 1944г ДО ДНЕС,даааа,точно така ДО ДНЕС,са били насочени за осигуряване на техното благосъстояние и хубав живот.Другите да го духат.И сега това шибано копеленце ми обяснява че всичко било ОК.Че русия не е мачкала останалите.хаха.Че другите можели да се опъват.Ше се опъват, а танковете...През 1966-67г или некъде там МАЗДА предлага на БГ да построи завод за 100000 стохиляди коли годишно,които да се продават в тук и в региона.Наще разбира се питат "скъпите освободители" МОЖЕ ЛИ?И те разбира се казват НЕ, ШЕ КУПУВАТЕ ОТ НАС,КВОТО И КОЛКОТО ВИ ДАДЕМ.Какво всъшност е сив?Разпределение между останалите страни "членки" какво да произвеждат за да задоволяват нуждите на русия.Нещата които се произвеждаха в БГ, се произвеждаха само за пазара русия.Те БЕХА НЕПРОДАВАЕМИ НИКЪДЕ ДРУГАДЕ.Е и за другите страни "членки",но обемите беха за "освободителите".А след 89г теа като това копеленце почнаха да разправат че БГ била напуснала руските пазари.хаха.рУСИЯ СПРЯ ДА КУПУВА БГ СТОКИ.Това е истината.Това беха стоки които преди това русия купуваше щото тя беше наредила да е така.И когато тя спря да купува от БГ ,БГ увисна-ЩОТО НИКОЙ ДРУГ ОСВЕН РУСИЯ НЕ ИСКАШЕ БГ СТОКИ.Те беха на такова техническо ниво и с такова качество че никой друг не ги искаше.Това е сив дрОгарЕ.Нищо друго.Но както казах на комунистическите свине така си им беше добре.Добре си им е сега.Не че БГ е мръднала напред.Нищо такова.Всичко си е по старому.НИСКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ,МАЛКО ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ ...И после се чудат "а бе що БГ е най-бедната в европа".Че ква друга да е.Днес комунистите са И официални собственици на всичко в БГ.Както си беше и преди 89г,само дето имат и документ за собственост.И Прават квото могат.А те могат малко.Нали ви казах-най-долното съсловие.А това съслови може малко.За това е и най-долно съсловие.И така...

Бъдещето на света е организация от типа на СИВ, ако искаме човеци да живеят на тази планета.

До там я докарахте, че бг началник в Бг не мисли или казано не желае да назначи бг, а назначава от малцинства, нищо че те имат, а първите не, къде права на бг в някои провинция. Региони???? Нищо лично, много лъжи от тях

Ко речИ, ко?

Подвеждащо е да се мисли че ЕС и СИВ може да бъдат сравнявани. Разликите са толкова много, както технически, така и философски, че няма база за сравнение. Една от най важните разлики е че докато ЕС живее за да има бизнес и търговия по закона на Дарвин, СИВ го имаше за да обслужва националните и политически цели на държавите членки чрез икономика. ЕС е като дебелака който живее за да яде, а СИВ е като кльощавият дето яде за да живее. Проблема на бившите членки на СИВ в ЕС е в това че те нямаха времето да се научат да са конкурентно способни и бяха хвърлени в надпревара с икономики които вече бяха зеали позици, имаха значителен напредък и опит. Все едно да хвърлиш едно малко 5г дете в ринга с професионален боксьор и да очакваш че детето ще се справи. Правилният подход беше соц. страните да не допускат ЕС и западни фирми и продукти за поне едно 20-30г, та ако не друго, поне да имаха време да се научат да задоволяват собственият пазар и да се утвърдят фирми и марки поне на местният пазар. Няма как да се конкурираш със 100 годишни западни марки когато ти започваш едва от днес!

Интересно как преди комунизма същите страни са се справяли без да имат СИВ.

Това е като да кажеш "Интересно, как преди 10,000 години хората са живяли без четка за зъби и без лекарства" еми как...падали са им зъбите преди да станат на 20 и са умирали преди да стигнат 30. Та и с твоя въпрос така...как се оправяли..ами зле щом от 1878г до 1945г сме участвали в 10 воини!!!

в кой свят живеете ? какъв сив и това ли е новина за деня?? и той даже не бил лош! Та затова ли пропадна и всички държави фалираха?

Нито си на ясно, нито има смисъл да ти се обяснява. Огледай се в България и ще разбереш или поне се опитай да разбереш.

Тази пача Иван Ангелов, ако е този за който си мисля е най-големия "икономист" на социалиЗЪМА

Също като Румен Гечев..

Човекът ви разказва спомени, за да знаете защо сега ще изчезнете и да предпазите децата си в Мангалия от същото.