Днес се навършват 70 години от създаването на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). От 5 до 8 януари 1949 г. в Москва е съвещанието на представителите на правителствата на България, Полша, Румъния, Съветския съюз, Унгария и Чехословакия. На него се решава да се създаде този Съвета за икономическа взаимопомощ на тези страни. СИВ обаче е в списъка на разпаднали се организации, които вече не съществуват. Нейният край е през лятото на 1991 г.

Икономистът Иван Ангелов посочи разликата между СИВ тогава и ЕС сега.

"Сега пазарът решава кой и какво да произвежда или чия индустрия да загине. При липса на защитни мерки, на протекция - тежко му. Ето нашето положение е класически пример. Тогава общо най-висшите политически ръководители заедно с експерти решават коя държава в какво да се специализира", каза той пред БНР.

Вето в СИВ никога не е имало, казва Иван Ангелов и обясни: "Когато е имало големи различния, най-често от Румъния, е имало негласно споразумение - "Вие не сте съгласни да участвате в общото споразумение, ние няма да ви изключваме или глобяваме, вие си действайте сами, но няма да пречите на другите".

По думите му в СИВ винаги е имало противоречия и трудно са взимани решенията. Според икономиста обаче има редица митове за заседанията на СИВ: "Че там всичко е било гладко, че за всичко е диктувал тогавашният Съветски съюз и всички други козирували и изпълнявали. Това не е вярно. Имало е доминация на най-голямата държава - Съветския съюз, но когато са засягани интересите на други държави, те отначало са били по-послушни непосредствено след войната, но все повече с времето са защитавали своите интереси".

За цените на петрола и газа се постигаха споразумения, каза още Иван Ангелов. По думите му повишените световни цени са се отразявали на потребителите, но със закъснение от 2 до 5 години