МАЕ обвини Русия за недостатъчното снабдяване с газ на Европа

Газпром е отговорен до голяма степен за ниските нива в газохранилищата, заяви шефът на организацията Фатих Бирол

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въпрос! Американците търпят ли загуби от високите цени на газа или на тях им е изгодно в момента да продават? А защо не продават на братята европейци?

А ко стана с ,, втечнения газ,,? Нали азерите,, Набуко”, диверсификация, американски газ? Путин пак ги постави на колене!

Честито евроПедали!!! Топлете си зъговете на спиртници!!! "Зима е, вънка вие вук, тате маа пръжки с лук. Старци и псета вият в полето пак заколихме прасето и ще пийнем от винцето. Зима е, пълнят се суджуци. Зима е, баби, дядовци и внуци, се събрали всички по терлици, за да учат, Little Baby, западни езици. Зима е, но ще дойде summertime. Зима е, Baby don't you cry! О, изядохме по Коледа прасето, спи, детенце, зимен сън, summertime те чака навън."

Е, то има и още някои неспоменати в статията "особености". Руснаците всъщност не са отказали да продават газ над обемите на изпълнените вече договори, но: 1. Няма как да подават една трета повече, при положение, че по правилата на ЕС запълват част от газопроводите до 50%. 2. Не са длъжни да продават газ на по-ниски цени от спотовите цени. 3. С политиката за (политически мотивирана) диверсификация на ЕС, израз на която са спотовите цени, Европа не е сигурен купувач на руски газ. Но добива и транспортирането на газ не е никак евтино. При несигурни клиенти, всеки търговец търси по-сигурни, с които може да сключи възможно най-дългосрочни и най-изгодни договори. За руснаците това са азиатците. До 2024 г. ще пуснат нов газопровод за Китай през Монголия. Пренасочват се към Азия. Никой не е длъжен да ни продава каквото и да било извън схемата "търсене - предлагане - цена". 4. Да, има в търговията т.нар. "политическа цена" - на принципа "ако искаш да папкаш - ще слушкаш". Руснаците го прилагат по отношение на газа. Американците - по отношение на оръжието (напр. цената за нашите Ф-16). Твърдим, че икономиката не бива да се използва като оръжие за постигане на политически цели. Но всички го правим - санкциите напр. са дори официално обявено такова използване на икономиката. А иначе? Ами, нарича се търговия. Никой няма да ти достави каквато и да било стока на цена по-ниска от пазарната, след като вече си е изпълнил договора към теб. Нали пазарът е регулатор, а? Е, кефете се. И плащайте - поне докато руснаците не си изплатят СП-2, което може би вече и станало или скоро ще стане.

Абсолютно точно!

Руснаците им били виновни. Ами всичко е просто, и там е зима и то не каква. И там хората искат да са на топло и евтино. А и да не са откачени да си прекарват цените през борсата.

Има едно коуто не разбирам итова няма нищо общо с това дали съм русофил или русофоб, как може Русия да е виновна при поожение че тя си изпълнява договорите

СП-2, например, стои готов и чака нечие благоволение да заработи ... А тези с благоволението да не би да чакат разрешение от САЩ ?!

СП-1 работи на 60%. Тоя през Полша на 0%... за какво им е да пускат СП2? Капацитет има и без него.

Добре де имагинерно, ако набиеш 10 милиона за нова сграда, подпишеш договори с наематели, които чакат да се нанесат, и някой не ти дава акт 16 защото съседната сграда седи полупразна, дали няма да си малко изнервен.

Защото, според Европейските директиви Газпром не може да ползва повече от 50% от тръбата.

Измислици, измислени от някой или друг. Всичко е до болка елементарно! Ценате на газа беше ИЗКУСТВЕНО ВДИГНАТА, за да могат американците да си продадат шистовия газ, себестойността на който е на порядък по голяма от руския по тръбите. Всички други изявляния, статии, цитати, факти, борси, климатични промени и други ИЗМИСЛИЦИ са за ЕЛЕКТОРАТА, който ще бъде над.пен да плати на американските компании! Честито на печелившите!

Русия доставя газ ПО ДОГОВОРИ. Колкото е договорено, толкова е и доставено. Дори повече. Измислицата на Евро-бюрократите - Спотовия Газов Пазар НЕ Е ПРИЧИНА Русия да продава повече газ!!! 'Газпром', Путин, Милер и други казаха в прав текст, че Русия ще продължава да доставя газ ЕДИНСТВЕННО по ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ. Ако ли не - Китай няма да се откаже ...

дори повече? Аре бе? кой го каза това? Захарчето ли? и ти повЕрва?

Руската газ в Китай е едва 2% от това което ползват... що ли? Нещо Силата на Сибир е гола вода... а двойката става само за Хипер лууп на Мъск

Когато доставя много газ Русия е лоша. Когато доставя малко пак лоша. Норвегия, Алжир, Великобритания, САЩ защо не доставят те?

Доставят всички, но Руслямска държава има голям процент от доставките. Точно каквото предупреждаваха американсите, че е опасно и че руслямците могат да ползват това положение за оръжие. Оказаха се прави - Руслямска държава го използва като оръжие.

Не дават разрешение за СП2. Има поговорка Насила хубост не става! За какво оръжие плямпаш?!

какво общо има СП2 със искането на газ по задълженията на договорите? Те в момента не могат да натоварят СП1 на повече от 60%, а спряха другите. За какво им е на германците СП2 въобще при това количество газ?

Русия да не е длъжна на Европа с нещо? Особено предвид поведението на Европа и америслямците спрямо Русия? Нали има санкции, какво рИват да ги спасяват тези лоши руснаци!

Не реват. Но не си мълчат и казват кой е причината. Картел и монопол са са лоши думи в ЕС, както и практиките на картелите и монополистите.

ахахахах смях, пълна излагация, тея идиоти станаха за смях на целия свят вече, досега реваха, че руската газ била лоша, комунистическа, реваха срещу СП2 и не го пускат, а сега реват, че нямало газ, няма такива малоумници честно, лошото е, че и ние сме в кюпа и се оставяме такива идиоти да ни управляват

Явно не си разбрал нищо от случващото се. Което не е учудващо за прост путлераст, който си тълкува нещата както му скимне. Не са ревали изобщо че газа е комунистически, а че прекаленото разчитане на комунистически газ ще даде възможност на комунистите да манипулират пазара, което и стана.

Вашето е като да си спрете в устните и да се сърбите ,че дъхът ви води.

Кой ми сра в гащите?

Путин - повече газ през Северен поток 2

Този нещастен чиновник, неизвестно от кого назначен, така и не казва изпълняват ли руснаците договорите за доставка на газ или да? Какво върти и суче за да изкара този, който стриктно изпълнява договореното, пак да е виновен?

проблема при дългосрочните договори е, че не се конкретизира КОГА да се изпълнят. Има си ГОДИШЕН обем. Те за това на Европа и писна от малоумието на Русия и опитите за шантаж зимно време. За това и другите увеличиха подаването.

Пълни ГЛУПОСТИ пишеш, има си точен график по дни

Вашето твърдение също така означава че във всеки един момент купувача може да си поиска цялата закупена стока накуп... Е, що не го правят?!

не. няма.

не. ниокга не съм твърдял това което казваш, че съм твърдял. това което казвам, че Русия може да каже - ще ви го пратим на лято и да намали доставките - както пише ,че са направили в статията.

Даже и да допуснем, че няма, това са договори, които се подписват от две страни. който не му е изгодно да не подписва бе !!!

не му е изгодно БЕ на този които не иска да е обвързан и гради икономиката си на базата на пазара, а не на слагане на четала на главата и после да те ШАНТАЖИРАТ

_stankow

Точно с дългосрочните договори няма проблем КОГА ще го доставят. Доставя се през цялата година. И се пълнят подземните газохранилища. Обемите са големи, а тръбопроводите са с ограничена пропускателна способност. Също и находищата - не могат да бъдат форсирани, сондажите не са като крановете в банята, да ги отваряш и затваряш. Трябва равномерно да се точат, иначе може да се обрушат. То не е като на борсата - за една секунда да удвоиш продадените/купените количества. Реалното изпълнение не е като местенето на числа по компютрите на спекулантите.

обвържи се ти с договор за телефон за 50 години. НЕ? Що не? Китай го направи... нищо че става дума за нищожни количества газ.

Най-сетне се освобождаваме от омразната руска газ.... Нека я спрат, нека е студено, ще изстрадаме нашето освобождение!

явно не си прочел написаното под тебе, а се изтроли като чек... на мокър пясък.

Така. Да видим ФАКТИТЕ "Русия би могла да доставя до една трета повече газ през съществуващите газопроводи" "Това би се равнявало на около 10 процента от европейското дневно потребление " Или иначе казано - Русия доставя 30% от газа за Европа "Норвегия, Алжир и Азербайджан, които увеличиха доставките си за Европа, Газпром е намалил износа си за Европа с 25 процента - няма лошо. Т.е. от 30% са паднали на" Или иначе казано - Русия в момента доставя по-малко от 1/4 от газа в Европа Та пита се в задачата - за каква зима и студуване говорите всяка година русоробите???? От газа на Русия ли зависи дали ще им е студено на европейците. Няма да споменавам че над 85% от тоя газ отива за фирми, а не битови нужди

Що не ги обясниш тези тънки сметки на Фатих, да не циври за руски газ?

Той Фатих ги знае и затова казва `е руслямска държава е и се държи като Империя на злото.

как не разбра, че руската газ е едва 1/4 от целия газ в Еропа и че никой не циври за него, а карат педеРассииците да си изпълняват договорите.

Проблема е че Азия дръпна газ и намаляха и доставките на втечнен газ. И тогава Руслямска държава намали вноса на газ и каза че първо ще запълни собствените хранилища и после, ще кара към ЕС. Това допълнително намали доставките и цените скочиха. Точно за каквото предупреждаваха американците че може да се случи. За щастие Европа вече се беше доста диверсифицирала в доставките, което позволи да има газ от Азербейджан, Северна Африка и терминали и някои от тези източници увеличиха доставките. Но вече ЕС има едно на ум. Руслямска държава прави всичко преди всичко по политически причини, чиято цел е основно да изнудва. Уж изпълнява договорите, ама първо трябвало да напълни собствените хранилища. Което си е лицемерие. ЕС трябва да е по-гъвкаво в такива случаи. Трябваше да отпусне допълнителни квоти за въглеродни емисии за да се произведе ток от въглища, а не от газови централи и тока да скочи до небесата. Явно че на Руслямска държава проблемите с климата са последна грижа.

Ето за какво е виновна русия: Това кара цените на газа да скачат - търговска възможност, от която руският държавен газов доставчик Газпром не се възползва. Цитат от статията.

за това че някой фирми инвестирали в СП2 трябва да купуват газта на по-голяма цена и да не правят големите печалби.

Че тия нали не щат дългосрочни договори за да не се заробват с окупационната руска газ, е сега ще плащат цени от ден за ден, които естествено са доста по високи. Като не щете, ей го Китай, той плаща добре. Пазарна икономика.

и получава 70% от газа си от САЩ и 20% от Казахстан. и под 10% от Русия.

70% от сащ га ме фанеш за Х фактора

Значи отказваш да пуснеш в експлоатация вече построен газопровод, обявяваш, че руският газ е лош и въвеждаш санкции срещу Русия, отказваш дългосрочни договори и на следващия ден обявяваш, че Русия ти е виновна за дефицита на газ. Няма такава наглост.

_stankow

Западняци, сър ! Вече сме им свикнали.

Schilo

Айде сега, някой им е виновен, че ЕК определи начина на търгуване с газа. Кой ми сра в гащите е работата на тия.

Пусне ли се ИП сменячката - разбирам колко е отчаянието

това са истинските санкции бе Барол ли си Варел ли си незнам.Да разбере т.н. запад в кой свят се намира всъщност.То само с лозунгти и патоси нестава.