Изпълнителният директор на Международната агенция по енергия (МАЕ) Фатих Бирол упрекна Русия за голяма част от газовата криза в Европа, предаде Асошиейтед прес. Според Бирол високите цени на газа и ниските нива за запълненост на хранилищата до голяма степен се дължат на поведението на държавния газов доставчик Газпром.

Русия би могла да доставя до една трета повече газ през съществуващите газопроводи, посочи на онлайн конференция ръководителят на 30-членната организация, базирана в Париж. Това би се равнявало на около 10 процента от европейското дневно потребление - почти колкото обемът, който според представители на сектора ще бъде необходим, за да се избегне голям недостиг в случай на по-студено от очакваното време.

Бирол изтъкна, че разлика от други доставчици като Норвегия, Алжир и Азербайджан, които увеличиха доставките си за Европа, Газпром е намалил износа си за Европа с 25 процента през четвъртото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година въпреки високите пазарни цени.

Руският президент Владимир Путин увери, че Газпром е изпълнил ангажиментите си по дългосрочните договори и обвини за високите спотови цени на газа в Европа да се премине към силно променливо краткосрочно пазарно ценообразуване. Освен това по думите му германски клиенти на газ препродават руски газ на Полша и Украйна, вместо да отговорят на нуждите на собствения си пазар.

На въпрос на журналисти по време на видеоразговора Бирол не пожела да каже директно, че Русия използва газа, за да постави под политически натиск Западна Европа.

Той отговори, че би искал да подчертае, че сегашното слабо подаване на руски газ за Европа съвпада със засилване на геополитическото напрежение около Украйна.

Нивата на газа в подземните газохранилища - основен начин за комуналните предприятия да отговарят на засилване на търсенето на отопление и електричество - се характеризира със запълненост от едва на 50 процента от капацитета в сравнение с исторически високото равнище от 70 на сто по същото време миналата година. Това кара цените на газа да скачат - търговска възможност, от която руският държавен газов доставчик Газпром не се възползва.

"Несигурността около цените и доставките остава голяма, а по-голямата част от отоплителния сезон все още предстои", отбеляза Бирол. Той допълни, че доставките на втечнен природен газ с кораби помагат, но навременното им пристигане е ограничено от продължителното време, необходимо за транспорта.

Ръководителят на МАЕ изтъкна, че Газпром е отговорен до голяма степен за ниските нива в газохранилищата, тъй като компанията е в основата на половината от дефицита на складирания газ, въпреки че притежава едва 10 процента от европейските складови мощности.