Губят се осигуровки за милиарди

Делът на сивата икономика в България е около 30 процента

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

150 000 държавни служители, с по 5400 лева средна заплата е 810 милиона месечно, откъдето следва, че около 234 милиона дължи за вноски държавата за своите служители. Това умножено по 12 месеца са 2 милиарда и 800 милиона годишно. Ето къде се губят тези осигуровки. Т. е. генератор на сива икономика в България е държавата. Следва, че трябва да се потърси наказателна отговорност на финансовия министър. Но те ровят в склада на Миню, защото така им е заповядано.

Когато едно време учихме Икономика определението за данък започваше така: " данъка е Доброволно плащане от гражданите срещу насрещна услуга .... и така нататък" Когато господа управляващите разберат този момент на доброволност тогава и данъците ще се повишат. За да плащат хората данъци те трябва да са сигурни че получават обратно "УСЛУГАТА", било тя здравна, пенсионна, осигурителна и т.н. с необходимото качество и сигурност. Държавата в момента е тотална пиявица по отношение на своите граждани. Общите пари се разпределят непрозрачно , корупционно и некадърно. Аз се учудвам че събираемостта на данъците е цели 70%. Най-вероятно дори това не е така.

И как така мен успяват да ме принудят да си плащам осигуровките, а някакви 30% от сивата икономика не могат да им ги вземат, или не искат?! ... и никога не съм успявал да се "спася" от плащането им. А циганора какви осигуровки плаща, или той само смуче като паразит от нашите вноски! Защо ми се струва прекалено несправедливо, а? А на вас, които плащате как ви се струва?? Не е ли редно да се направи ревизия на НОИ и на НЗОК и да се види кой и за какво е точил, ама и ревизионният доклад да бъде публично достояние, защото това са пари взети от нас!

И по рано съм го писал, хубаво е да се плащат данъци и осигуровки ако .. едно голямо ако , ако отиват по предназначение. В момента това не е така, и това е причината лично аз да не желая да плащам осигуровки и данъци. Не ми харесва голяма част от тези пари да се пилеят и крадат. По един или друг начин плащам и държавата вместо да е защита за гражданите си е само още един грабител. Какви са ми мотивите да желая да платя данъците си ? Вместо услуги получавам пречки.

Властимащите ясно заявяват мотивите, като издигат във властта фигури, спъващи вместо прокарващи електронното управление и последващата с прозрачност, ефективност и ефикасност.

Всички работещи и работодатели да внасят все повече осигуровки, а политиците и профсъюзните шмекери да ги крадат. Единсвеният начин ,при който всеки да е защитен е с частна партида.Това е!Всичко останало е начин да се източат парите на тези,които внасят осигуровки.

Частна партида, събирана в частни дружества, "контролирани" от държавата, като ..."Олимпик" :) И изгоряха. Или пък, диференцирани като в пенсионната система осигурителни вноски по втори стълб в частни пенсионни дружества и ... многократни опити държавата да ги присвои към държавния фонд НОИ. А пък и едни "работещи" и "доходоносни" частни пенсионни дружества имаме, мани-мани... Единственият път на защита е правовата държава! И нещата да започнем да ги подреждаме в тази страна - райска градина, но държава - мащеха.

Напълно подкрепям. Това е пътя. Или ще имаме нормална правова честна държава (поне като западните или скандинавските) или до 100 години няма да остане и един българин в България. Никакви "частни" дружества не могат да заместят държавата, ако нея я няма.

Ако и в чужбина хората мислеха като вас, държавата им щеше да е в същото положение като България. Пфф

Няма как държавата да избяга от социалния елемент в системи като осигурителните. И да прехвърля проблемите, регулациите и контрола на частния бизнес и конкурентния пазар. И най-добре развитите в това отношения европейски държави го доказват.

Заповядай от Швеция да си внасяш данъците в НАП и осигуровките в български пенсионно-осигурителни дружества или НОИ и ще си говорим пак след 5-6 години.

От години има бюрократичен натиск в посока изсветляване доходите на работещите в БГ и това КАТЕГОРИЧНО се случва, но да не се лъжем. Сенчеста икономика има и заради 1) корупция/непрозрачност при управляващите, 2) заради укриване и неплащане на данъци от едрия капитал, и 3)заради заработеното зад граница, което нашите сънародници харчат тук, като така освен, че подпомагат икономиката генерират страхотна инфлация заради крещящата разлика в доходите тук и навън. Изброяните 3 неща не могат по никакъв начин да се компенсират от поредния бюрократичен натиск на държавата, но какво пък. Народа е брашнян чувал....толкова години го изтупват, че очевидно вървим към своя край като нация.

"..но в бъдеще с доходите си от обезщетения и пенсии, те ще бъдат на ръба на оцеляването." НИМА?!? А днешните пенсионери, които са работили и са внасяли всяка стотинка от заработеното си защо мизерстват? Това е доказателство, че говорите АБСОЛЮТНО празни приказки. Вземете да намерите друг начин да стимулирате работодателите, защото те са тези, които укриват данъци, а не работниците!

как ще "се губят от осигурителни вноски", които не са внесени?!

Виновни са работодателите в България. И тия които трябва да следят и да правят проверки на работодателите а не го правят. Веднага казвам защо работодателите са виновни.... почти във всички работни места в провинцията в България условията които казват работодателите на кандидатстващите за работа са следните: "заплата 600-700 лв чисти за теб но осигуровки само върху минимална работна заплата." Как няма да се губят осигуровки при тия условия? Каква пенсия ще имат работещите на старини? Най-ниски осигуровки, най-ниски за стаж, най-ниска пенсия на старини.... затова никой млад и на средна възраст дори не иска да работи ДОРИ И ЕДИН ДЕН при тия условия които поставят работодателите. Каква файда от 700 или 800 лв чисти за теб при положение, че те осигуряват на минимална работна заплата? Ти така си прецакан от първия работен ден. А никой от младите не иска да е прецакан и да е като сегашните пенсионери с 200 лв пенсия....мизерна пенсия с която няма да може да си купиш лекарствата и храната само. Никакъв контрол на органите които ТРЯБВА да следят, глобяват, наказват или направо затварят работодатели които не осигуряват на РЕАЛНА работна заплата!!! Заради условията които поставят работодателите у нас, и липсата на контрол върху тях, българите емигрират в чужбина и там започват първа работа и въобще кариера и реализация. Направо в чужбина. В чужбина те осигуряват на РЕАЛНА работна заплата и никой от работодателите там НЕ СЕ пазари ама ще те осигурявам на минимална работна заплата нищо че ще взимаш повече... и говоря за едни и същи длъжности. Бил съм барман и в чужбина и в България. В чужбина винаги осигуряват на реална работна заплата, в България винаги на минималната, нищо че взимаш чисто повече. Не се ли промени това, работодателите у нас да не правят така а да осигуряват на реална работна заплата, (коренна промяна в мисленето им,чрез закони от държавата и сериозни глоби и проверки от органите които трябва да следят за това) то българите ще продължат да търсят работа и живот в чужбина а не у нас. И ще продължава да има такива новини като тази за губещи се осигуровки и загуби за цялото общество.

....виновни са управляващите ,защото не крадат от парите ни ,внушават ни ,че те ни плащат разходите ....парите ни не се управляват добре от управляващите ,поради което никой им няма доверие !

От коментара на бате ти "НАЙ ГОЛЕМИЯТ ИГРАЧ в СИВИЯТ СЕКТОР - ДЪРЖАВАТА / във всичките и форми и служители/! " Може ли г-н Димитров да отговори защо има минимални осигурителни прагове ? Защо не публикува справка колко пари трябва да постъпват в НОИ , съгласно действащото законодателство. Колко от тях не стигат до НОИ и какви са причините за това ?

Министъра и неговия шеф, само ще коментират, или ще заработят заплатите плащани от нас?

Абе Г-н Пламен Димитров и господата от АИКБ - вие от Марс ли падате или ви е по-лесно да се правите на луди. Хората не вярват в държавата(доколкото може да се нарече държава) и даже това, което плащат е много. Първо си върнете доверието на хората, а след това чакайте приходи. Може би за пръв път чувате, че успешните бизнеси в България са свързани с политици и настоящи и бивши ченгета. Който иска да прави бизнес без да ползва връзки е предварително обречен. Колкото по-малко плащат хората на държавата - толкова по-бързо ченгесарско-политическото раково образувание ще умре.

А защо господина Димитров не постави и следните въпроси: 1. Защо държавните служители не плащат осигуровки и като държавата е поела отговорност да плаща за тях ( С ПАРИТЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ РАЗБИРА СЕ!) , защо не го прави ? Аз отговарям: Защото държавата от позиция на силата си позволява да не спазва законите, които сама е създала ( И ЯВНО НЕ СА МНОГО АДЕКВАТНИ ТЕЗИ ЗАКОНИ), а в същото време е впрегнала репресивния си апарат да ни ги налага. 2 Защо на моите работници ( въпреки,че всичко им е платено) като отидат в държавно здравно заведение т. н. "безплатни" манипулации и операции им струват стотици и дори хиляди левове от джоба? В същото време една добре позната на всички паразитираща малцинствена група , невнасяла нищо, се ползва с необясними провилегии навсякъде и всичко им е безплатно! Този въпрос не го ли вълнува господина? Нали е синдикалист и трябва да защитава работещите? Аз отговарям: Това не са синдикати, а част от управляващата страната партокрация, маскирани като синдикалисти. Те са машата на партокрацията , а въпросното малцинство им служи за печелене на избори и поддържане на статуквото. Една престъпна машина на дъното където са едни и също хора, а на повъурхо0стта ни пробутва такива като този да лаят и манипулират. 3. Колко губи България издържайки паразити като този ? Аз отговарям: Губи много , но не материалните загуби са най-страшното! Такива манипулират и развращават духовно населението . Посочват им проблемите не там където те наистина са . Всяват разделение в обществото и настройват хората един срещу друг. ДУХОВНАТА ДЕГРАДАЦИЯ, ОТЧАЯНИЕТО И БЕЗНАДЕЖНОСТТА са много по-страшни от загубата на пари.

petrovito

имаш + от мен. но имам един въпрос, тъй като цитираш "моите работници"... моля, посочи годишния си приход от този бизнес, моля, посочи годишния приход на най-високо платения ти работник, моля, посочи годишния приход на най-ниско платения ти работник.

Това , което мога да ти кажа е, че заплатите при мен са мнооого над средната и откакто съм открил фирмата през 2000 год, имам само трима напуснали ( едно момиче по майчинство и след това вече си гледа децата и не работи, една жена откри собствена фирма и естествено си работи там, едно момиче след 15 години работа при мен замина за чужбина на специализация , там се ожени и т.н.) . И трите идват постоянно на старото си работно място да се видят с мен и колегите си. Работата ни върви , ЗАЩОТО ТУК ВСИЧКИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СТАНАХМЕ ПРИЯТЕЛИ ! Действително малко странно, защото хората са назначавани чрез обяви за работа, но ........едва ли има нещо случайно . Нямам забавена нито една заплата или осигуровка, но въпреки всичко чувстваме , че ДЪРЖАВАТА НИ Е ВРАГ!

Един голям + от мен Много добре го казваш. Едни стотици хиляди хрантутници които поне да си вършеха работата а те пречат

АМи не разбирам, защо беше скрит поста ?! Пак ще се повторя. КАто не може да накарате фирмите да излезат на светло, дайте да вземем да обрулим тези дето не могат да си скрият доходите и плащат пълни осигуровки, нали така? Достатъчно основание да хванем пътя...

Не се губят, а ги губи некадърното правителство на другаря Борисов!

Губят се милиарди от внесени осигуровки също в т.нар.бяла икономика...

Значи като не може да осветлим фирмите в сивата икономика , дай да вземем от тези дето не могат да скрият доходите и взимат повече от 2600 лева, така ли ?

Като изряден данъкоплатец, за внесетните от 1997 до днес данъци получавам: полиция, която ме убеждава да не подавам жалби, когато ми оберат дома, колата, офиса; държавна администрация, която отказва да си свърши работата, а като я свърши, е с винаги с грешки; пътища и магистрали, които на третата година експлоатация се нуждаят от тотален ремонт; здравеопазване, гаврещо се с пациентите и лекарите; цигани, хранещи се, лекуващи се и обслужвани за моя и на останалите данъкоплатци сметка. Та, повикът да спра да плащам данъци става все по-силен. Тъкмо ще ми остават пари за СОТ (както ме съветват плицаите), по-високи застраховки на имуществото, още една здравна застраховка, смяна на колата на всеки две години, вместо безкрайнните ремонти от разбитите пътища.

Осигурявате се на мин.раб.заплата,а вземате 3 пъти повече под масата. Застраовка живот по 300лв на месец за 17 год ще ви донесе сумата от ... /посетете финансов консултант към сериозна застрахов.компания/.Чисто спестени пари с девиденти. Тези ,които се осигуряваха върху МРЗ,сега най-много реват,че пенсията им е малка.

Та казваш ще доживея до 69 години ? Браво, ти си голям оптимист

Ако имах възможност не бих платил и един лев данък на тази държава

Не виждам проблем в това. Стига после да не искаш нищо от държавата. Но никога не е така - такива като теб искат само да взимат от нея, не и да дават.

ООО искам искам Искам най вече да не ми пречи

Няма как да не плаща данък и акциз. Най-малкото ДДС и акциз горива, електроенергия... евентуално алкохол, алкохолни напитки, енергийни продукти, тютюневи изделия. Нерелевантно е да обвинявате хората при положение, че държавата не си изпълнява служебните задължение, умишлено или не, и март месец на тази година се разкри факта за несъбрано ДДС за 16 млрд. лева от 2000 до 2017 г. Делът на приходи в БВП от данъци и осигуровки в България е от най-ниските в ЕС, от порядъка 30%.

Първи основен принцип на държавата е да бъде правова държава! Приетото формално в чл. 4, ал. 1 от Конституцията, че Република България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната, е изпразнено от съдържание.

Кефи ме какви глупаци икономисти са се навъдили. Мислят си, че ако един човек с заплата 1000лв даде 300лв осигуровки на чисто, вместо да е леко сив с 200, ще решат проблема. Не мислят обаче дали този човек дали с 700лв или с 800 на месец ще живее. Особенно ако е дошъл от малък град с голяма безработица и плаща 300лв наем и 100лв ток. Нов вид присъда трябва да измислим, за корумпиране управници доживотна присъда да живее на минимална заплата и безимотен.

Не са глупаци, просто са лицемери и само тояга за тях оправя нещата. Да не мислиш,че не си инвестират алтернативно сивите доходи тия паразити.

Празни приказки! НЯМА" в бъдеще с доходите си от обезщетения и пенсии". НЯМА мотивиращи стимули работещите,които да им доказват,че 100-150 лв месечно в джоба/по сметка/в кредит за недвижимост и т.н. и друг вид доходност, са по-НЕизгодни от пенсия,която съпъстовима със сегашните темпове на динамика е направо СМЕШНА.

И едва ли човек, ще живее и консумира пенсия повече от 10-15 г след пенсиониране. Има известен смисъл само освен ако се онаследява в пълен размер.

Димитров явно иска да стимулира осигуряването на МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. !!!! ТРЯБВА ДА СЕ Въвежде на мандатност за синдикални лидери !!! - махането на ПЛОСКИЯ ДАНЪК ще удари неговите членове - РАБОТЕЩАТА КЛАСА. Трябва да си пълен ИДИОТ да работиш против интересите на членовете си....

А държавните служители кога ще започнат да си плащат осигуровките?

На тях вече им ги удържат. Е, малко не ги внасят в касата после ама това е нормално.

тия откриватели!

Г-н Димитров, Пламен, да обявиш цифра м/у 1 млд и 2 млд лева е нещо което показва - НИЩО! Но ... това на страна ... имате ли начин да обявите ОФИЦИАЛНО - КОЛКО ПАРИ ВЛИЗАТ БЮДЖЕТА НА Република България, ВСЕКИ МЕСЕЦ и най важното - МОЖЕ ЛИ ДА ОБЯВИТЕ ЧЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ОТИВАТ ... т.е. с тези пари се извършват дейности за НАРОДА и ДЪРЖАВАТА, разбира се и за всички държ.учереждения и служби .... а не се крадат под формата на ОП и влизат в едни други сметки!? Защото АЗ помня Мургина и НАП - ".... амиии едни 4 млд от ДДС ... ги НЯМА .... " - ама КАК? ЗАЩО? КОГА? .... Г-н Димитров, искам да знаете че има хора, които сме видели и изпитали на гърба си НАЙ ГОЛЕМИЯТ ИГРАЧ в СИВИЯТ СЕКТОР - ДЪРЖАВАТА / във всичките и форми и служители/! Най пресният пример ли?! ...... КАРНОБАТ! С НАЙ СЪРДЕЧЕН ПОЗДРАВ КЪМ НАЙ СИВИЯТ СЕКТОР!

Увеличават си заплатите и партийните на всеки 3 месеца

ЦИГАНИТЕ, много-много не ги интересува това. Те само вземат .... осигуровки.

Не могат да стигнат кражбата на държавните активи от КТБ, камо ли от 28- годишния преход на приватизация в джобовете на властта

Държавата трябва да дава на хората, не да им взима! Я какъв съм убав и ценен! Ако не дава, ще емигрирам от Враца в Карнобат!

Мен пък ме интересува какви осигуровки са плащали ра отещите преди 89та година. Какъв процент от заплатата им е била здравната и пенсионната осигуровка? А тази за безработица, болест и бременност?

Преди 89 г нямаше лични осигуровки ,а предприятията плащаха 100 % осигуровки ,Имаше необлагаем минимум на доходите, ....,което според мен е по -доброто ...

И като е по-доброто, защо сегашните работещи издържат пенсионерите от онова време? Безплатен обяд няма. Единият вариант е като в развитите страни - плащаш жестоки осигуровки и държавата с грижата на добър стопанин инвестира парите. Вариант 2 - внасяш някакви осигуровки, осигурителите (НОИ и частните) - куче влачи, диря няма и се спасяваш самосиндикално. В нашите условия, предвид нашенската политическа обстановка, безконтролие, цярящо навсякъде и по всички нива, честно казано, предпочитам вариант 2.

Да те светна,Миме,че преди 1989 ВИНАГИ се внасяха осигурителни вноски,ВИНАГИ!И нищо не издържаш ти,да е@а мамето,защото жилището в което живееш,у

Да те светна,Миме,че преди 1989 ВИНАГИ се внасяха осигурителни вноски,ВИНАГИ!И нищо не издържаш ти,да е@а мамето,защото жилището в което живееш,у

Пламен Димитров е един надут балон, плямпало и нищо повече! Пламенчо, ето ти конкретен крадец на милиони от данъци и осигуровки - Здравко Линкин! Безбройни реклами на "Профилинк", огромни обороти, а всички работещи във фирмите му са осигурявани на задължителния минимум. При 700-800 души персонал това са 300-400 хиляди лв., които не влизат в бюджета месечно. И какви болнични, какви пенсии получават работниците му?! Моята пенсия е почти 800 лв., защото не съм работил нито ден при него или при подобни разбойници.

Почитания! Така правят умните хора. Тъпите цървули само реват против държавата си, а не са й дали един лев.

Проблемът е един, само един, но предостатъчен, - няма държава. Мутренско управление, мутренска държава.

А може ли да уточним къде се губят? Защото от над 10 години се осигурявам на максимума, но като дойде ред да ползвам я здравни услуги, я обезщетение за раждане и отглеждане на дете, правят всичко възможно административно да ме откажат от упражняването на тези права. Внасям си и допълнителни пенсионни осигуровки, които вероятно няма да доживея или да ползвам, или да получа поради куцата ни осигурителна система. И като тегля чертата, аз съм с едно дете, но индиговите ни събратя са с по 3-4. И защо да ми увеличават осигуровките, за да могат да ги преразпределят към тях и техните деца ли? Не, разбира се!

Нормалните работодатели и нормалните трудещи се не желаят да внасят нито данъци, нито осигуровки, защото ДДС-мафията, НЗОК, МВР и всички по веригата ги пренасочват към джобовете си, към безплатно лечение на ромите и всякакви такива дейности. Пари има, просто много се краде. Раздутата администрация е бюджетна черна дупка. Аз като работник също не желая да плащам осигурвки за заплатите на някакви лелки и чичковци, калинки и бръмбари, назначени с връзки, които нито работят, нито знаят, защо са назначени.

Аман от социалистически простотии! Акъл от синове на работническата класа не искам! Първо се научете да се храните с нож и вилица!

Бойко ли!

Абе зомби, хората при социализма бяха образовани и определено с по-висока култура. Сега такива като теб неграмотници и тролове, блеете едно и също без да имате представа от реалността. Харесва ли ти масовата простотия, агресия и неграмотност сега?Не си струва даже да обсъждаме дебилните ти разсъждения. Клоун.

Кога ли ще разберете, че не политиците, а самите ние сме си виновни? Кога?

А защо не се коментира, че платените под масата пари държавата си ги прибира, чрез акциз ДДС и др данъци , които работниците плащат за стоки и услуги???, харчейки заработените си пари.

и добре, че се губят. нито лев не требва да се дава за "осигуровки". и без това няма да ги върнете към внасящите ги. кражба и липса - им е съдбата на тез пари.

...."губят "се от управляващите ....докато държавните органи не си върнат доверието ни и докажат ,че правилно управляват парите ни ,коректните ще наваляват ...

За какво тогава да се внасят осигурвоки?! Държавата ни откровено ги краде, като много удобно одържави и лиши от самоуправление фонда НЗОК. И в същото време държавата е най-големият длъжник на здравни осигуровки, защото внася едва половината за тези 9 групи социално слаби и привилигировани, за които е декларирала, че ще осигурява. Подобно е положението и с пенсионните осигуровки, които всъщност нямат функцията на осигуряване по лични партиди на вносителите, а са солидарно преразпределяни за текущи разходи. И тук, в България, има редица привилегировани групи, най-вече чинововляк, които са рекорден брой средно на глава от населението в ЕС, които освен като бройка, ни тежат и като неефективно свършена работа и най-вече като устойчиво развитие на корупционните практики. А Дончев щеше да оптимизира бройката, а пък ББ се "бори" с корупцията... Абе, да живеят и със здраве да си ги харчат КГБ-ейските руски милиони неотчетена печалба от "Лукойла", милионите "студен резерв", морфически резониращ за ТЕЦ-а му, милионите обезщетения за АЕЦ "Белене" на Борислав Манчев и Беширова, милионите на Овчаров от "Мариците"...

В затворени системи нищо не се губи, само сменя притежателя си. Държавата не е създател на блага, а административен разпределител. Докато държавата поддържа хранилките и цялата каста паразити, които храни - сивия сектор е напълно естествен и дори полезен за обществото.

Ако отпадне плоският данък, ще се губят още милиарди не само от осигуровки, но и от данъци.

....не разбрах ...плосък данък и осигуровки ...

В България сивата икономика е единствената РАБОТЕЩА икономика в България. Парите които се изкарват там помагат на хората да оцеляват със смешните заплати които "плащат" работодателите. Дори и банките не вярват, че човек може да изкара месеца с редовната заплата плащана му официално! СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ И ЩЕ ИМА ЗА ПЕНСИИ.

Като махнете плоския данък ....и делът на сивата икономика ще стане 80%

А, колко милярда се "губят" под прикритие на "приватизация", "фалити", "концесии", "гарантирана печалба", "ВЕИ", "усвояване на еврофондове"...

Ако не се "губеха" толкова осигуровки, Доган щеше да купи АЕЦ "Козлодуй", а не ТЕЦ " Варна".

А, честито! Бъди примерен гражданин...

А 17 милиарда невнесено ДДС къде е?4 милиарда КТБ, и още много "милиарди" се губят, но за сметка на народа, а тези милиарди са някъде "там"!