Експерт: Решението за АЕЦ "Белене" затруднява преговорите

Единственият голям риск за проекта АЕЦ „Белене“ е политическият риск и вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е заробващ и ограбващ България проект на руската мафия и българските им слуги от БДП и пишман патриотите лизачи на Путин

Нашенски

Проектирането на АЕЦ „Белене” стартира преди „Вранчанското” земетресение през 1977г. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси. Въпреки това се решава да се строи. От ЦК на БКП чрез Мин. съвет, се поставя, едва ли не, партийно поръчение,- да се намери решение на проблема. Предлага се направа на баластрена възглавница, която да замени част от слабите почвени слоеве. Започва изграждането на възглавницата. Учените от БАН, прилагайки "Спектралния метод" за определяне на сеизмичните сили, взимайки характеристиките на "Вранчанското" земетресение, установяват, че влияние върху сеизмиката, оказват земните пластове на дълбочина до около100м.Изграждането на баластрен насип-възглавница се обезсмисля. Започват препирни между ядреното лоби и гео-физиците. До този момент изразходваната сума е около 3 млн. лв. "Не може да се установи", кой е виновен за хвърлените на вятъра милиони. Строителството продължава. Най- накрая надделява разумът и обектът е спрян временно. След фиаското на комунистическата идеология, с решение на Народното събрание, строителството е спряно окончателно. От тогава, до сега, политиците непрекъснато спекулират с темата. Комунистическият малоумник Румен Овчаров, също не прави изключение.

империалистче, копираното се слага в кавичики. От десетилетие се върти тази статия в нета.

Турците взеха 1 от 4 тръби и то Путин го ла.паше на Ердоган до гърлото. За 1 тръба руснаците дадоха на турците такива отстъпки които никога нямаше да дадат на България. А Чехите и словаците нито преди 1968 ( сещаш ли се кво стана тогава? ), нито след, са се замисляли дали руснаците са им братя или не.

Как стана така че от всичко което се отказахме, комшиите Турция ги взеха на готово,а от там ще намажат и другите комшии.Кой как ни ,,диктува,, не знам, но на практика нищо не строим и не правим а искаме да живеем по добре като Европейци.Последните години Чехия и Словакия видимо се промениха, а ние още си спорим ,,тука има,тука нема,, затова в тези държави се напълни с Български специалисти !!!

За построяването и експлоатация на АЕЦ е много важно да имаш добре обучен персонал/инженери,оператори.../ Това не става от днес за утре и струва много пари,по соц. време беше изградена система/техникуми,ВУЗове,обучение-изпити на действащи блокове,съветски специалисти и т.н./Докато все още действат 5 и 6 блок трябва да се направи нещо иначе късаме връзката и до тук с ядрената енергетика.

Еййй, след като и това ченге почна да квичи, че няма да стане, а дано !

Пак някаква Генка ни разтяга локуми.

"...проектът АЕЦ "Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света... площадката е лицензирана... проектът е лицензиран ... тежкото оборудване...е произведено и даже е на площадката, и платено". Дето се казва, остава само да гръмнем шампанското. НО! С "държавници" като боковци, цоковци, гинки и калинки е опасно да се върши каквото и да било. "Никакви гаранции няма да ти дам... А ти, ако обичаш, похарчи 10 милиарда...Ако обичаш ела и сложи 8-10 милиарда в България". Уцелил е "бон-тон"-а на Ганьо Банкянски..

Прав е!! Нямаме нито държавници ,нито политици. Тъпи, но алчни и за боклука. С тях винаги ще бъдем на опашката.

Влезтев часТТТТТТ бре ДЖЕНДЪРИ!!!!!!!Не пригласяйте на ДПС, които лобират за турците и искат да спънат АЕЦ Белене!!!!!!Той Ердоган им вика берекет версън а на Мутрата му вика МАШАЛА бе абдал и с газов поток ме уреди!!!!

Колега ета опорная точка не работает.

А мнението на експерта хъб суджуков? Нали щеше да бъде балканска аец?

Янко Янев 6 или 7 години бе изпълнителен директор МААЕ - международната агенция която контролира и регулира световната ядрена енергетика. През целия си живот се е занимавал с ядрена енергетика и наистина е експерт и то от световна величина.

Забравяш за кажеш, че е бил изпълнителен директор от квотата на СССР Руския агент

Янко Янев е поканен на работа в МААЕ през 1997г. СССР отдавна се е разпаднал и не съшесттвува.

Отооо, Ото... Язък ти за обучението - така и не разбра, че да беше таквос, да му го наблъскаш, ама акъл - няма как. Тия, за които си го написал това, са едно към едно като най-тъпите комундета от едно време - нищо, никакъв аргумент, не може да му подейства. По всяко време има такива... ааа... индивиди - на тема религия, политика, идеология... квот се сещаш... Се едно от левскар да направиш цскар или обратно...

ЯНКОВ Е ЕКСПЕРТ ОТ НАЙ ВИСОКА КЛАСА В ЕВРОПА НО КЪДЕ СА ГОЛЕМИТЕ М ДИМ И ИНД И ВАС АТОМНИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ

PEYTSCH

Как при производствена цена от 80 евро за мегават ще продаваш на международна цена, ако имаш клиенти, от 40 евро ? Това обяснете на хората, а не глупости...

80 евро може да е ама другаде - ако цената на оборудването е завишена три пъти каква става сметката - още по-зле в пъти

Абе, от къде го измъкнахте този световно неизвестен експерт?

Руската агентура е доста голяма. Те могат да вадят от джоба до безкрай всякакви индивиди в удобен момент.

Янко Янев е известен в цял свят но не е чалга певица и за това не го знаеш.

известен е в цял свят, обикновен български лобист руски агент айде в коша!

Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Защото ако случайно при тази сложност на строежа и корупция бъде пуснато най-рано до 2030г, ще бъде затворено като морално остаряло много бързо. Да се твърди, че ще работи 60 години до 2090г. е смехотворно.

Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от всеки АЕЦ е евтин. Най скъпия ток вече е от НОВИ ядрени реактори като тези в Белене.

Ся... Допускаш две грешки... поне... 1. Тук няма много пенсионери. 2. Имайки предвид нивото на съвременното образование, пенсионерите най-вероятно са доста по-образовани от младите, вкл. и за новите технологии, така че и да ги има тук, няма да можеш да ги излъжеш. Така че... що не се ограничиш с Лайф-раздела и да не се месиш където не ти е мястото?!

Абе чичка - на цена мв/ч нова атомна $150, фотоволтаик $50, въглища $105. Я върви ти се образовай, като вземеш предвид, че вече сме 2018 и технологиите са съвсем различни. Да не говорим след 30 години какво ще е

Randall_Zwinge

Дай сега каква ще е цената след 10 години експлоатация!

То това е много трудно да се осъзнае. Все едно да се дава пример - баба живее в стар апартамент и разходите са 50 леве месечно режийни я виж колко евтино. Следователно нов апартамент също ще е толкова евтин (да ама ако се направи безплатно, не ако трябва да се изплащат месечно и инвестицията в покупка). Но всичко това е много сложно за разбиране от плебса. Важното е, че е русская машина А за мислещите пък е важно, че ще кихаме на руснаците и на местните дерибеи още дълго пачки.

Най евтиното,чистото и контролираното са си ВЕЦ-овете,но трябва да възкръсне тошо и да направят язовири.Сегашните главанаци една вада не могат да почистят,та камо ли язовир да направят.Смешници!

Tо и за язовир трябва сравнително голяма река. А в България пълно с Нилове и Амазонки, таквос...

Струма малка ли е? Язовир Ивайловград е проектиран най-големият на Балканите 130 метра стена, ама са я строили до 70 метра за да не залее урановите мини, че СССР остава без атомна бомба после. Ами ПАВЕЦ Чаира. За да бачка 24 часа, сега бачка 8 му трябва долу по-голям язовир и тунел към него- говорим за 70 милиона лева. В сравнение с Белене 70 милиона са НИЩООО. Ами Тунджа??? Там няма ни един язовир и след Топлоловград непрекъснато ги залива

Остана покрай Белене и ТЖ да ни се трупне на главата. А Вие в случая говорите за класически ВЕЦ. Само че и в тази област прогресът е колосален. Не са необходими язовири. Само енергийният потенциал на р. Дунав, овладян със съвременни водни турбини е достатъчен, за да имаме нови базови мощности, превишаващи тези на Белене.

Какво и да си говороте, цялата работа е, че ако трябва да се строи Белене, това могат да го направят както трябва само руснаците.Другите версии, са за замазване на оченцата. А това Русия да се включи с такъв проект на територията на ЕС, хич, ама ХИЧ, не допада на сегашните началници на нашите и еврогейските политици. Ето за това е цялата словесна еквилибристика и се върти и усуква, ама може да са от Камерун, Того, Вануату или Китай, ама да не са от Русия. Нещастни продажни български политици/мафиоти! И за тези, които ще почнат да изтъкват колко опит имали въпросните китайски бизнесмени, да погледнат какво китайците искат, за да инвестират в Русия-на първо място да им бъдат изцяло предоставени технологиите, които Русия има. А после да попрочетат за смъртта на бебета и малки деца в доста от югоизточните щати на САЩ, причините за което, са открити в произведен с отровни химикали гипскартон от Китай, използван при строежа на много къщи в региона. Та икономиите при капитализма и демокрацията, накрая винаги се плащат пак от безпаричните!

Тоя е пълен талибан. Риск има. Има винаги. И рискът трябва да се опише заедно с това какви мерки ще вземе държавата когато рисковото събитие се случи. Примерно : трябва предварително да е известно какво правим при най-тежката ситуация- оставане на реактора без охлаждане с последваща експлозия и изхвърляне в атмосферата почвата и Дунав на стотици хиляди тонове силно радиоактивни вещества заедно със силно отровни химикали. Нека си пишат че не може да стане, че риска е едно на милион. Ама имат ли разписано кво прави държавата когато ударим ядреното бинго? Кат гръмне Белене тогава ли ще се правят плановете? Трябва да знаем кой ще ни даде кредити за да плащаме. Трябва да плащаме милиарди на Румъния за ядрфеното замърсяване. Русия също ще иска компенсации- и на нея ще се наложи да плащаме щото ще сме замърсили Черно море. Отделно ще трябват милиарди за изселване на хората от Белене и околните градове. Ние ги нямаме. Държавата трябва да има план от де ще ги набави. Има ли такъв план? Говорим за милиарди. СССР първите 6 месеца след Чернобил изхарчи 168 милиарда долара. Имаме ли ги тия пари и ще ни ги даде ли някой ако самовара гръмне??

тия сметки се правят предварително- демек сега трябва да са готови. Не кат ни дойде яйцето на гъза и тогава да скляпаме на парцали

таратупняк?

За неразбиращите сходен е следния прост пример: Имаш 10 годиншна кола която върви , и която не можеш да продадеш. Купуваш нова кола за много пари. Върши ти същата работа като новата. Старата не можеш да я продадеш и не можеш да ги караш двете едновременно. С други думи нямащ допълнително полза, а само голям разход. Старата кола са мариците и АЕЦ Козлодуй - не могат да бъдат продадени. Новата кола е АЕЦ Белене. Не можеш да ги ползваш и двете едноврменно защото няма нужда от допълнително ток. Сега настикът е държавата да плати АЕЦ Белене, руснаците си взимат парите за строежа, и ние се чудиме какво да правим с една ненужна електроцентрала. Или затваряме Мариците и АЕЦ козлодуй, или Белене стои неизползваема. Електроенергията не може да се пренасв на дълги разстояния - губи се по пътя - При преноса кабелите се нагряват и енергията бяга в околната среда. Колкото по надалече е преносът толкова повече се губи - и износът не е опция. Освен това няма и дефицит на ток в района толкова голям вече. Турците си построиха централа и Румънците също - не може да очакваме да купуват от нас.

защото няма нужда от допълнително ток - мноу ги люья за тия "стратези" те и електромобили искат да бичат ....0))) не че ще стане в РъБЪ де ама...

Добре че по соца хората бяха тъпи и немаше толкоз специалисти, та просто взеха и построиха атомните ни реактори.

Абсолютно !!!

и индустрия, която да консумира ток

Първо индустрията и после тока ли ? Или всичко трябва да върви успоредно ? Умно и с план ?

Ти пак не можеш да схванеш, че въпросът е има ли нужда от допълнително енергия в региона. По соца е нямало никъде другаде в района централа и е имало нужда от допълнително ток, имало е пазар. Вече има три централи - Козлодуй, Черна Гора в румъния, и Турците долу под България правят централа. Няма глад за ток. Когато на пазара няма краставици и ти докараш - продаваш на висока цена енергията и си на печалба. Когато пазара е залят с краставици - цената на която можеш да продаваш е ниска - и си на загуба. Това което е най добре да се направи - след 20 години като дойде време да спрират АЕЦ козлодуй - да инсталират двата нови реактори там - щото тогава ще има дефицит на ток, след спирането на двата стари реактора.

Няма глад за ток. - когато някой е неграмотник е добре да се ограмоти

Ами то когато възскресиха проекта Белене, Турция беше далеч от построяването на АЕЦ! Но продажни мекерета им подариха време !

За 20 милиарда, колкото искат да ограбят от нас руските мекерета и местните комисионери, може да се построят 10 гигавата фотоволтаици. Друг коментар не е необходим.

фотоволтаици, значи! С преференциални цени на изкупуване ...

говорим за разходи, за да се илюстрира колко пъти е умнижена цената на "реакторите" които Путкин ни набутва. Смяташ ли или ти е нужен калкулатор?

Ти ползвай тока от тях !! А ние искаме ток от АЕЦ!

че слънчевата радиация само в населените места е достатъчна за захранване на България но как да се преобразува енергията за използване през нощта и през зимата, която има тази особеност че съчетава ниско греене с висока консумация на електроенергия

А през ноща ти ли ще осветяваш фотоволтаиците за да произвеждат ел.енергия?

Смешник :)

Много сорос, много нещо. Явно работодателя им има някакви интереси срещу строежа на АЕЦ-ца. Нямам друго обяснение за тази активност.

ми естествено, че има пич. французите искат "черна вода" да продава ток на целите балкани. Турците щи прават атомна, що да не земат и българскиа пазар? Апа борбата тук е не да се построи аеца, а да се гепнат ени комисионни и "централата" да стане на планирана загуба от 20 милиарда.

Ако в България се въведе пълния пазарен принцип в енергетиката (всеки да копува от който си иска производител, а преносната мрежа да се ползва от всички), за тока от АЕЦ (Козлодуй и Белене) няма да е необходима държавна гаранция, защото неговата себестойност е в пъти по-малка от разните му там ВЕИ-та и Фотоволтаици. Но тогава какво ще правят те???? ЕТО ТУК Е РАЗКОВНИЧЕТО!!!

Точно така! Само че фотоволтаиците са точно 5 пъти по-евтини, 2018та година е. Но на нас русснаците не ни пука, ние ще ви набутаме АЕЦ за тройна цена, но по-интересното - че пак няма да имате централа, само ще я платите хахахаха А за нас ще има Боярищник накорем, че и комисиона за нашия президент Путкин за сметките в Панама.

Спокойно, бе Пачи, ще вземеш да колабираш нещо. Не се престаравай, няма да има премии.

ТОЗИ ЯНКО ЯНКОВ Е АБСОЛЮТНО КОМУНИСТИЧЕСКО МЕКЕРЕ!!! ПРОСТО КОМУНИСТИ ЩЕ ЗАГРОБЯТ БЪЛГАРИЯ САМО ЗА ДА ПРОДАДАТ БЪЛГАРИЯ. ТЪЖНА ИСТОРИЯ!!!

Който не с Партията-мафия , е Против Партията-Мафия ГЕРБ ! Потвърждавам.

Повече от Вас надали ще успее който и да е !

1972 г. първа копка на първи блок на първа атомна, от тогава колко глупости съм чул за АЕЦа а той продължава да си работи безаварийно и евтино!!!

То и за автомобилите примерно има едни анализи за безпоастност. И така ще викаш ама то Ладата нали си върви, докато не се треснеш някъде със "западен автомобил" в тази консервна кутия и не станеш на пихтия, а на другия му няма нищо. Стой си в Рашка Говняшка.

Randall_Zwinge

Еми затова като тръгна да се тряскам, ще се тряскам с Москвича. Да видим тогава кой кого...

Гледай да се треснеш в каруца, а не дори в някоя западна малолитражка, че спукана ти е работата иначе

ли? Личи си, че даже автомобил нямаш. Ширпотребата втора ръка, която е масово тук се огъва от дребни камъчето и не особено силна градушка. Като фолио е, да не говорим колко пластмаса има. При сблъсък със старите "съвецки" морги днешните такива нямат шанс :))))

на Н броя години я ти се отвори възглавница я не ама нали требе да плещиш ....

Тъпо сравнение

Като е евтино и изгодно, то не бива бъдещият инвеститор да се притеснява от новите технологии, като фотоволтаици, каквито съм си инсталирал или като ветрогенератори. Винаги енергията ще е евтина и ще продава и без държавни гаранции за изкупуване на ток?

Янко Янев е агент на ДС и слуга на Кремъл. Ето, този и такива като него се опитват да убеждават аудиторията, колко полезно за България е да се случи ядрен взрив. Само че той и подобните му ще са си взели милионите от комисионнни и ще си живеят сладко в чужбина, както си живурка самия той в Австрия.

Кретен, научи първо разликата между ядрена авария и ядрен взрив, а после върви се обеси! Всички ще са доволни. Досега няма ядрена авария, която да е била съпроводена с ядрен взрив.

Много яко го затапи, направо по същество.

до сега не бяхме под ботуша на краваристан и под дулото на рашастан. От тук насетне няма да има ядрени аварии, а взривове. Дали ще е защото сметта в парламента е окрала бушоните, вонящите са изнесли защитната риза на вторични, прайсуотърхаус отново не са могли да направят горивната клетка, и тя е влезла накриво, дали защото на началник смяната му се е самоубила дъщерята преди 2 седмици, дали защото на чистачката (зелена) на внучето й му било лошо и отишли в болницата и там му кзали да се умие (щото хванало дезинтерия) и то за да не му говорят такива работи пребило докторката и после бхк (Господ да ги порази) му правили психотерапия, дали защото кучето на съседите лаело и мониторинг екипа е недоспал и недовидял някакви 800 градуса покачване ... такива ще са вече нещата. Такива СА вече нещата. Въобще не споменаваме как за паркомясто пред АЕЦ-а ще се стрелят с базуки. В смисъл вземи огледай се къде живееш (времето най-вече).

Ти си резултат от политическата шизофрения която сдс и от 10 години ГЕРБ посадиха в умовете на някои Българи ! Резултата е Очеваден -катастрофа !

По глупаво, нескопосно и лъжливо говорене по проблема на АЕЦ БелеНЕ не съм чувал! Какъв е този янко янков и дали наистина получава заплата за тези празни приказки?

Стъпките за изход от положението. 1. Колко голяма допълнителна електро-генерираща мощност е необходима на БЪЛГАРИЯ в дългосрочен план. 1.1. До 200 МВт 1.2. До 500 МВт 1.3. До 1000 МВт 1.4. До 2000 МВт 1.5. Над 2000 МВт 2. Какъв тип централа ще се строи. 2.1. ТЕЦ 2.2. ТФЕЦ /ко-генерация/ 2.3. АЕЦ 2.4. др. 3. Ако се избере АЕЦ, следва избор на реактор. 3.1. Забавител и топлоносител обикновена вода под налягане 3.2. Забавител и топлоносител кипяща вода 3.3. Забавител графит и топлоносител газ 3.4. Забавител графит и топлоносител обикновена вода 3.5. Забавител тежка вода 3.5.1. Забавител и топлоносител тежка вода 3.5.2. Забавител тежка вода и топлоносител обикновена вода 3.5.3. Забавител тежка вода и топлоносител газ 3.6. Реактори с бързи неутрони 4. АКО ВСИЧКО ДО ТУК Е ДОБРЕ, СЛЕДВА ИЗБОР НА МЯСТОТО, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗЕМЕТРЪСНАТА И НЕУСТОЙЧИВА ПЛОЩАДКА НА „АЕЦ БЕЛЕНЕ”.

КГБ

До тук всичко това е направен, че и платено. Остава задължително и само държавата да си довърши АЕЦ Белене.

Каква политическа компетентност по отношение на ядрената енергетика да очакваме от неграмотен пожарникар и лишен от съдържание физкултурник, които в съдружие с пеевски, ТИМ-аджиите, маджо и домусчиев убиват България ? Че те се интересуват само от сделки, от които имат големи комисионни - АЕЦ и магистрали, от тях комисионните са най-добри и затова България ще прави само това ! А гинка с ЧЕЗ ще ни вдъхва авторитет пред света ...

АКО ЧОВЕК Е ПОЛОЖИЛ ОСНОВИТЕ НА КЪЩАТА СИ, ЗАКУПИЛ Е ТУХЛИ, ЦИМЕНТ, ВАР...... И НЕ ДОВЪРШИ ЗАПОЧНАТОТО, Е НЕХРАНИМАЙКО!!!!!!!!!!( АКО ДЪРЖАВАТА НЕ ДОСТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ, ......НЕ Е ДЪРЖАВА)!!!!!!!!!

марш от тука бе ти не разбра ли че цената е важна. Ако си изхабил 100 лева за вар естесвено няма да довършиш, ако ти искам за окабеляване 1 милион нали? Марш от тука русска свиньо!

ТОЧНО ТАКИВА С ПРОСТАЦИ КАТО ТЕБ Е ПЪЛЕН ПАРЛАМЕНТА!!!!!!!:)))) ОСВЕН ДА ПСУВАТ И ОБИЖДАТ ДРУГО НЕ МОГАТ! :))))))))))

По спокойно "западняко", може да "добиеш инфаркт"!

купени са вече два реактора, които са продадени, основата се изля веднъж, после се кърти с диамантени въжета, после отново се изля, нови два реактора се купиха ... как ти звучи така да си правиш къща?

добре звучи - по русски! Така и 30 милиарда ще стане цената и ще искаме още да даваме

А ЗАЩО ПРИ КОЗЛУДУЙ, НЯМАШЕ ТАКИВА "ОПЕРАЦИИ"????:))))))) ЗАЩОТО ОТ 1989Г. НИ УПРАВЛЯВАТ КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ И РАЗБОЙНИЦИ!!!!!!.................доведоха държавната собственост до! 5%, от 99,99%!!!!!!! и НЕ НАПРАВИХА НИЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АНАДЪММУ?:)))))

СПЕКУЛАЦИЯ с това, че ще ни струва по 5 хил. лева да изплащаме АЕЦ! Абе хора, за тези близо 30 години демокрация ние сме изплатили сигурно по 50 хил. за всички вносни хранителни продукти, които всеки ден консумираме, нямаме наше производство, здравето ни съсипаха с химикали, Вие сте захленчили за бъдещото поколение, на което му отнеха некадърните управници лижедупци всичко родно и го принудиха да емигрира. Накрая ще ни принудят и ток да купуваме от Турция. Стига най-после са се цакали тези политици, ами да вземат да се обединят и да не се съобразяват с шайката седесари дето затриха страната ни и да довършат строителството на АЕЦ Белене.

Политическата ни класа отдавна е достигнала нивото си на НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Чудя се с какъв акъл ще вземат решения по проблем, по който хал хабер си нямат ! Приказват се глупости на кило. Единствено правилнит подход за Белене е, да "преглътнем" загубите отколкото да се одавим окончателно.

Че има нужда от още два реактора е безспорно,но дали няма да е по евтино като 7 и 8 бл. в Козлодуй.Защото въпреки удължаването на 5 и 6 бл. след 15 години ще спрат.Вече има изградени и продължават да се изграждат хранилища.

има опция за ново удължаване с още толкова

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДЪРЖАВЕН АЕЦ!!!!!!!!!!! ДОРИ ДА Е НА ЗАГУБА, ЩЕ ГО ИЗПЛАТИМ, НО ЩЕ Е НАШ!!!!!! КОГАТО БЪЛГАРИНА СИ СТРОИ ДОМ, ТОЙ СИ ПРАВИ СМЕТКА, НО БЕЗ ДОМ НЕ ОСТАВА!!!!!!!!!!!................каквото и да му струва това!!!!!!!!! ИСКАМЕ НАРОДЕН АЕЦ!!!!!!!!!!!!! СТИГА ЧАСТНИ КАПИТАЛИСТИ, ГРАБИТЕЛИ!!!!!!!!

Ебаси тъпото разсъждение. Айде следващия път като си поръчваш дом, аз ще ти го построя на тройна цена, след като за теб няма значение. Това което прави Путкин - АЕЦ на тройна, ама си мисли че всички българи споделят твоето изявление (знаем че си руснак от Савушкина 55).

ТИ ПРОСТО СИ ЕДИН СМЕШНИК! "КОЗЛОДУЙ" СИ ГО ПОСТРОИХМЕ НИЕ, БЕШЕ ТЕЖКО, НО СЕГА ДАВА ТОК НА ЦЕНА 5 СТ.!!!!!!!!! ТОЕСТ, ВЕСЕЛЯКО, МОЖЕМ ДА ГО ПОСТРОИМ, АКО СМЕ НАРОД!!!!!! ПУТИН НЕ НАПЪВА ДА ГО СТРОИ!!!!! ..............но сред нас има много мърша!!!

Е па по тъпо от твоето НЯМА.Хайде стига 140 години русофили-русофоби,бягай си купи от Уестингхаус ТРИ пъти по скъпо и по опасна технология...

Да, без да смяташ разходите е много лесно. С вълшебна пръчка. Построил той.

Това горното е за Спасчо

ЧУКУНДУРЕ, А КОЙ???? :)))))))) НЕ БЕШЕ С ВЪЛШЕБНА ПРЪЧКА, А С ТРУД И НАРОДНА ПОМОЩ!!!!!! ПОМАГАЛИ СМЕ НИЕ, ОТДЕЛЯЙКИ ОТ ЗАПЛАТАТА СИ, КУПУВАЙКИ ДОПЪЛНИТЕЛНО СПЕЦИАЛНИ МАРКИ, ЗА ДА ПОЛЗВАТ СЕГА ТОКА, РАЗНИ АРТЪКПАРТЪЦИ И ДА ФИЛОСОФСТВАТ !!!!!!!!!:)

Ще споделя само част от моите впечатления от тая прекрасна страна Америка. Инвеститори не се канят. Те се привличат, те се събразняват. Защото има истинска война межзу тези, които искат да ги спечелят. Ето какво прави кмета на Цинцинати, Охайо, за да привлече Тойта в града. Какво искате да направя за вас, за да изберете моят град за своята нвестиция? Какво точно са си обещавали не зная, но сега в града де намира централата на фирмата за Северна Америка. И заводи, разбира се. Нашите политици очакват някой да дойде и да им предложи олко ще са комисионите за тях. Живков някак по ги разбираше тия работи.

Против АЕЦ-а съм , ама ако го вземат китайците , и си вкарат ударно електрически автомобили , и таковат мамашата на тия от Лукойл - тогава може и да преглътна 5000 лева , дето ще ги плащаме всички български граждани !

Не заигравайте със страховете на хората, че една съвременна АЕЦ може да гръмне, защото това вече е само теоритична възможност. За предпочитане е една екологична АЕЦ пред тихото тровене от въглищните централи на милиони хора. Да не говорим, че ние от всякъде сме заобиколени с АЕЦ и липсата на една с нищо няма да ни предпази. Прогресът не може да се спре. по същата логика дайте да забраним автомобилите за да не стават катастрофи?

инциденти и той ли е теория? А Фукушима, аналогията с която е уместна заради Вранча?

Цунамито в тази аналогия от Дунав ли ще дойде?

вариантите не са като да липсват - свличане на терена поради втечнена основа - потъване на терена - преместване на река Дунав поради издигане на терена отсреща - говорим все пак за силно земетресение - Проблем с Железни врата, свързан с изпускането на голямо количество вода накуп За това се сещам на първо време

За парите, които Путкин се кани да ни открадне (плюс комисионите за Борисов, Доган хидроинженера и Пеевски) 20 милиарда лева, може да се построи по сегашни цени 10 ГИГАВАТА слънчева централа. А след години, колкото време да се завърши тъпата АЕЦ, цената ще е сигурно два пъти по-ниска. Сега всеки тъпак, включително и руснаците пишещи по форума, да си заврат АЕЦ някъде.

произвежда само през деня. Как ще се съхранява за през нощта? С литиево-йонни батерии?

За тази централа не е ли най-важно дали ще бъде рентабилна или не? Ако ще бъде рентабилна, защо да не я строи държавата и да печели след това? Ако не е рентабилна, защо да се строи изобщо? Ако този, който я построи, няма да печели тогава какво ще спечели държавата от това, че е дала реактори за 3 милиарда?

ОАЕ може и да са богати, може и да са монархия... но въпреки това на пресконференция обявиха икономическите параметри на четирите оферти които получиха за строежа на тяхната електроцентрала с четири атомни реактора, да се чуди човек защо в страна с еднолична власт Монархът показва защо е избрал дадена оферта, а у нас всеки който се хване с този проект лее приказки като Шехерезада а пропуска щекотливия въпрос колко още ще ни струва недостроената централа;)

Тоя тъпанар след като лъже за Белене, защо не обясни защо няма колона от желаещи да го построят??

То желаещи да го строят - дал Господ ! Ама искат ние да го плащаме , и да си понесем ние риска ,като се окаже че няма на кой да продаваме скъпия ток !

Няма желаещи за играта иди ми доди ми, дето се играе 10 години! Ще строим, няма да строим !!!

Вятърните, водните и слънчеви бандити умират от страх, че ако се построи една нова АЕЦ далаверата им ще секне и правят всичко възможно това да не стане. Същото се отнася и до Ковачки и другите подобни кожодери.

Тока от Белене няма да е евтин!! Ти имаш ли 10 милиарда евро да строиш Белене? Ако нямаш си затваряй устата!! Омръзна ни руснаци и български бандити да ни обират!!

Прав е !!! Още когато работеха 3и4 бл на АЕЦ Козлодуй, турбините не бяха на пълна мощност за да се изкупува техния по скъпия ток.

Да, бе! Няма ли сме специалисти!? Ами, Таско Ерменков, хасковската джука, оня-нереализираният носител на Оскар-Биков, Деса-дуловската, Тони-шайката-всичките до един-все ядрени разбирачи!

Ще спечелим или ще загубим от проекта АЕЦ Белене? Кой носи отговорност? Стига необмислени решения от този или онзи!Нали ние народа плащаме!?!

Скоро Мариците ще ги затворят независимо, че плащаме глоби. Какво ще правим тогава? Отново Луканова дискотека? За замърсяването и тихото тровене на хората от Мариците да не говорим. Знаетели, че хората работещи там масово умират когато се пенсионират ако изобщо доживеят до пенсия здрави. Живеещите в този регион страдат от болести и ниска продължителност на живота.

Не е така, Бойчето и момчетата на ГЕРПъ са все "експерти", дори и по ядрена енергетика. Преди години Бойчето показа, че е дори експерт-кардиолог като сравни мотора ма Мерседеса си със сърцето (тогава избираше здравна министърка на разклона пред една бензиностанция).

Нуждата от ток през следващите години ще се увеличава в геометрична прогресия. Само си предствете предстоящото масово навлизане на електрическите автомобили. Да не говорим за тежката промишленост на която е необходим качествен ток който с вятърните и слънчеви централи не можем да осигурим.

Вземете годишната консумация на горива, обърнете ги в енергия, умножете по КПД на ДВГ, разделете на годишните часове и ще получите киловатите. Прави гигават и нещо без да смятаме динамиката в консумацията. Вероятно би оправдало централата но процесът е твърде бавен - забраната на ДВГ е след двадесетина години след която тепърва ще чакаме купените автомобили да се амортизират и да се подменят с електромобили

Какво ни интересува собственикът на кого ще продава ток като ние не му даваме държавни гаранции за изкупуването му. На всичко отгоре той не може да ни изндва с цената на тока, защото ако не ни я продава на конкурентни цени, то ние ще си купим от друго място. Турците да не са по-глупави от нас като строят своята централа при същите условия. Единственият правилен вариант при тези създадени условия е централата да се строи от чуждестранен инвеститор без държавни гаранции за изкупуването на тока.

Всичко на север от Балкана ще трябва да се изнася, нали?

Зависи накъде ще духа вятъра!!!

Минималната консумация в България е 2.7 гигавата. Къде виждат място за още два гигавата (два са от Козлодуй) и то неизключваеми и неуправляеми в смисъл, че те друго освен номиналната мощност от два гигавата не могат да дават

Виждам че си ,,разбирач,, ГИГАвата...ха..ха..ха.

си вземи изпита по теоретична електротехника първо, енергетик бил