Банката на централните банки: Криптовалутите са "пирамида"

Криптовалутите не могат да бъдат мащабирани и колкото повече хора ги използват, толкова по-вероятно е да пострадат

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че е пирамида, то е очевадно. Но не е задължително да е нещо лошо (поне не за всички). Кои губят: 1. Тия дето си купиха койни на по 20000$ за 1. 2. Тия дето им хакнаха копачките и им свиха валутите. 3. Тия дето инвестираха в крипто банки дето после къде лъжливо, къде наистина, заявиха че са ги хакнали...и затвориха кепенци. 4. Тия дето си правиха тънките сметки че ще накупят видеокарти по 1800 лв парчето, ще ги пържат в собствен сос 1 година и после ще ги продадат за по 1780лв щото вече харчат много повече за ток отколкото изкарват. 5. Тия дето купиха знайни и незнайни криптовалути с надеждата че са новия биткойн. Кои спечелиха: 1. Тия дето продадоха на 20 000$ :) за 1 2. Тия дето копаха в самото начало и пазиха до 20000:1 3. Тия дето си ги купиха на 1$ за биткойн и продадоха на всяка цена над 5000:1 4. Тия дето навреме се усетиха и си продадоха копачките когато още имаше голямо търсене на видеокарти за копане. 5. Към печелившите можем да причислим и тези които имаха достатъчно разум да не се впуснат в бизнеса когато бума беше най голям, а курса 20000:1 Ако сте от печелившите:ЧЕСТИТО :) Ако сте от губещите: Сори майна, за да има печеливши, трябва задължително да има губещи!

Щом банките започнаха пак да приказват за "лошите " криптовалути е идеален момент да купя още.

Драги Иван Арнаудов, в писанията ти е пълно с взаимоизключващи се твърдения и алогизми. Малко е дълго да обяснябам всички подробности, а и не ми се занимава да отварям очите на слепите. В компютърния бранш съм от над 25г. Първите биткойни смятах когато не струваха нищо и затова не съм ги и запазил. Аз не се интересуван от ХХХ-койни в сегашния им вид и не виждам все още реален начин те да са нещо със себестойност сами по-себеси. Това е чудесна технология за финансови цели. Дори не е финансов инструмент. Няма начин биткойна да е решението на проблема ви. Това не са пари и не могат да се третират като такива. Валута която се качва за ден с $2к и после пада с $1к без обяснение и логика не може да е антиинфлационна. Самия факт дори че се налага да мерите ХХХ-койните в долари показва че това не е независима валутна единица. За съжаление мислите като заслепени технократи и приемате желаното за реално. Истината обаче е друга - децентрализиранта ви технология се базира на възли (nodes) и крипто-портфейли в крипто-банки. Разменят се на крипто-пазари... Да - не ми звучи децентрализирано. Може би по-мобилно но не по-децентрализирано. А аз като не по-малко запознат технологично от вас мога да ви кажа поне 20 начина по които да ви проваля транзакциите. Запознат съм с технологията и идеята на блокчейна но да се прави от това валута е като да се ползва топ за стрелба по врабчета. няма да се впускам в подробности повече. Само ще допълня че зад онези "неизбирани от никого дебелогъзи чиновници" които мразя повече и от вас стоят трудовете, знанията и мислите на много умни и кадърни математици, инженери и философи дефиниращи превилата по които света работи през последните поне 500г. Измислена е нова технология - блокчейн - и сега е времето да се появят и именно тези учени с идеи, превила и философии които да се приложа, за да стане удобна и достъпна. А крипто-копачите сте в момента като древните шарлатани показващи ефекта от електричеството върху жаби по панаирите. (искам да кажа че имате примитивни батерии и някакви емпирични познания но никакво понятие от материята или технологията на електричеството) Голи ентусиасти, които искат да спечелят от нещо, което изглежда ефектно и е интересно за тълпата.

За 25 години в бранша и има още да учиш но все пак това е особеност на бранша. Статията и сам виждаш че не е нищо особено и не казва нищо ново, сама по себе си вярна и сама по себе си абсолютно невярна. Не ви ли звучи като коментара на Иван Аспарухов, взаимно изключващи се твърдения? Забавно :) Та по темата, публичен регистър всичко прозрачно и няма начин да се редактира (или поне за сега няма такъв) . На всеки що годе интелигентен човек му е ясно че това в момента са предимно експерименти, дори създателите на някои от криптовалутите не харесват начина по който се използват но .. не можеш да кажеш на хората какво да правят. Дали е финансов инструмент или не, нямам никаква представа но ползването на тази технология за да се гарантира прозрачност и публичност ми допада а това е нещо което липсва на сегашната монетарна ситема. Ще поживеем и ще видим какво ще излезе от тази технология. И една бележка под черта. Долара също е балон това не пречи доста хора да го използват. Надали биткойна ще е това което ще замени долара но нещо базирано на тази или подобна технология ще го направи.

Интересно защо вече има държави, които разработват собствени криптовалути? Драги, много ти е ограничено мисленето, ама нормално за тази възраст! Не можеш да излезеш от релсите и да помислиш, че вече 10 г. откакто има криптовалути, сума ти пари се навъртяха и се разширява използването на криптовалутите (естествено е, че все още се сравняват с фиатните пари). Не е само блокчейн технологията на добиване, има и други! Но това е технологията, която ще промени света, ще изчезнат банки, счетоводни службици, нотариуси и др. Всичко ще мине на тази технология и няма да има нужда от посредници! Ще изчезнат и различните валути, повярвай! Няма как да разбиеш транзакциите, тъй като алгоритъмът е гениален, а и се усъвършенства непр... Дано да си жив и здрав да видиш какво ще последва скоро, защото светът ще се промени кардинално, а това е 4-та технологична революция! Надявам се добрите последствия да са много повече от лошите, които се предвиждат (защото има и доста плашещи сценарии)! Въпреки всичко, няма да има сила, която да спре новите технологии и те ще променят из основи света!

Нищо от написаното от теб не ми подсказва, че разбираш как наистина функционира Биткойн :) нито че си прочел и осмислил предишния ми коментар, който е изцяло насочен към това какво представлява БМР и защо именно всичко казано от тях не трябва да се приема за чиста монета.

Господине, какво отношение има стажът ви в компютрията с темата? Вашата теза е също толко кьопава, като тази на статията по-горе.

Банката за международни разплащания е мястото, където централните банки на отделните държави координират помежду си монетарна политика (разбирай - коя държава колко хартиени пари да напечата днес, за да отслаби своята валута спрямо останалите и да подобри своя износ, а оттам и БВП, без да изглежда хептен нахално), лихвени равнища и обменни курсове. Биткойн със своето ограничен парично предлагане и дългосрочна анти-инфлационна парична политика, поставена извън всякакъв контрол и недосегаема за неизбирани от никого дебелогъзи чиновници, е пълна антитеза на всичко, за което се е борила БМР за своите близо 90 години съществуване. Естествено, че от БМР ще чуем само блювни за него :) Който се интересува от темата, нека потърси в интернет снимка на Огюстен Карстенс (Agustín Carstens). Това е генералният мениджър на БМР и най-гласовитият противник на Биткойн. Една снимка струва колкото 1000 думи. Никой от четящите тази дописка и моя коментар, който е на възраст 45 години или по-малко, няма да получи пенсия от държавата, а всеки спестен лев ще губи средно 3% от покупателната си способност годишно. Дори без природни бедствия или войни, един спестен лев ще струва само 50 стотинки след 15-17 години. Не агитирам никого да инвестира в каквото и да е било, но апелирам към всички да подобряват постоянно своята финансова грамотност и да разберат за себе си как функционира Биткойн (за другите криптовалути е безсмислено). "Банката на централните банки" не е приятел на човека, а приятел на банкера.

Абсолютно съгласен , ако може само нещо да допълня за сегашната ситуация. Някои големи играчи които се намесват на пазара сринаха умишлено курса на биткойна за да купят евтино биткойни от миньорите и дребните търговци , след като се напазаруват добре със сигурност ще я продават х2 или х3. Съветът ми е към всички които имат и могат да задържат валутата - не сменяйте точно сега на нисък курс , те точно това искат. Навремето така разиграха хората и им изкупиха доларите на безценица , който се поддаде ще изгуби.

Поздравления за точния коментар не бих могъл да го кажа по точно

Цитат: поставена извън всякакъв контрол. Май си проспал няколко години от развитието на Биткойна. Такава беше идеята, но действителноста е друга.

Наясно съм и с историческото развитие, и с действителността :)