Криптовалутите не могат да бъдат мащабирани и колкото повече хора ги използват, толкова по-вероятно е да пострадат от спад в доверието и ефективността, предупреждава за пореден път Банката за международни разплащания (БМР-BIS) в годишния си доклад, цитиран от Ройтерс.

За да действа в голяма мрежа, всяка форма на пари се нуждае от доверие в стабилността на нейната стойност и във възможностите й ефикасно да се мащабира, изтъква "банката на централните банки".

Доверието обаче може да изчезне мигновено поради уязвимостта на децентрализираните мрежи, от които зависят криптовалутите, посочва БМР.

Тези мрежи освен това стават по-податливи на претоварване, колкото повече нарастват, предупреждава банката, отбелязвайки високите такси за трансакции на най-известната дигитална валута, биткойна, както и ограничения брой трансакции на секунда, които могат да се извършват.

Швейцарската институция, чиято роля е да помага на централните банки при стабилизирането на пазарите, изтъква поредица "пропуски", за да докаже, че криптовалутите не са съвместими със сегашната финансова система, посочва публикация на френския икономически всекидневник "Ле-з-еко".

На първо място, това е тяхната нестабилност. Биткойнът поскъпна с над 600 процента през 2017 година, след което изгуби 60 на сто от стойността си през 2018 година, по данни на КойнМаркетКеп (CoinMarketCap). Според БМР криптовалутите проявяват "променливост", към която банковите системи и търговията не могат да се пригодят.

Освен това криптовалутите стават обект на "манипулиране на курсовете" и на "измами", по-специално поради липсата на прозрачност на търговските платформи и многократни хакерски атаки.

Не на последно място БМР подчертава, че за разлика от другите криптовалути биткойнът харчи прекалено много електроенергия, което е "природно бедствие"

Най-голямата опасност на биткойна според доклада са рисковете от парализа на интернет. Ако най-голямата криптовалута замени банките и поеме всички търговски трансакции, тази тежест накрая ще "наводни" всичко - от смартфони до сървъри.