В интервю за вестник "Файненшъл таймс" европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер даде да се разбере, че не е склонен да промени правилата за Русия, особено предвид събитията в последно време в Крим и Източна Украйна, предаде БТА.

Британският ежедневник припомня, че строителството на знаковия газопровод, който е предвидено да започва от Черно море, да минава през България да достига Австрия, е предвидено да започне следващия месец.

Руският държавен газов гигант Газпром от дълго време се опитва да издейства освобождаване на "Южен поток" от правилата на ЕС в областта на конкурентоспособността, за да стане проектът по-привлекателен икономически. В съответствие с европейската нормативна уредба Газпром ще бъде принуден да предостави достъп до тръбата на други доставчици с цел увеличаване на конкуренцията на европейско равнище.

"Сега, с Украйна, ние заемаме все по-отбранителна позиция към руските газопроводи в сравнение с преди година. Сега, освобождаванията (от правилата) не са мой приоритет за Газпром", заяви еврокомисарят за енергетиката.

По повод внесената миналата седмица от Русия жалба в Световната търговска организация (СТО) с цел освобождаване на "Южен поток" от нормативните изисквания на ЕС, Йотингер коментира:

"Няма съмнение, че има различна култура. В Русия, правителството и Газпром, те предпочитат да имат власт над цялата верига - от (добива на газ) до електроцентралите.эНе съм против "Южен поток", но искам той да отговаря на правилата на ЕС за вътрешния пазар, обобщи еврокомисарят за енергетиката.

Преди анексирането на украинския полуостров Крим от Руската федерация през март, ЕС бе на път да освободи от разпоредбите на Третия енергиен пакет руския газопровод "Северен поток", който доставя газ за Германия, припомня "Файненшъл таймс". Руският президент Владимир Путин дори обяви освобождаването за факт преждевременно и представители на руските власти изразиха надежда то да послужи като модел за "Южен поток".

Йотингер увери, че заедно със своите съветници е спокоен за изхода от разглеждането на руската жалба в СТО.

Всички евентуални решения за проявяване на гъвкавост към Газпром сега остават в сянката на политиката, призна най-високопоставеният представител на ЕС в областта на енергетиката.