Страните от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) се договориха днес да търсят начини да продължат реализацията на търговското си споразумение без САЩ.

Това става след като президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на страната си от него, залагайки на новата си политика "Америка преди всичко", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Решението е взето в рамките на срещата на министрите на търговията на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във виетнамската столица Ханой.

Споразумението за ТТП бе сключено през февруари м.г. след 7-годишни сложни преговори. След оттеглянето на САЩ в него останаха Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония.

В досегашната си форма то изисква и съгласие на САЩ, за да влезе в сила. Това означава, че останалите 11 страни трябва да променят правилата, за да се отпуши този път.

Ясно е също, че рамките на споразумението ще бъдат значително по-скромни без участието на най-голямата световна икономика. Според Световната банка 11-те страни представляват общо 13,5 процента от глобалната икономика.

В приетата в Ханой обща декларация на 11-те се отбелязва, че те ще работят за преодоляване на "опасенията от протекционизъм" и за поддържане на отворени пазари.

Китай, който след промяната в САЩ се изявява като защитник на свободната глобална търговия, настоява за по-всеобхватно споразумение за свободна търговия, което да обхваща огромното мнозинство от азиатските икономики.

Той дори нарича това желано от Пекин споразумение Регионално всеобхватно икономическо партньорство. В него трябва да влизат само азиатски страни, но не и САЩ.

То не е така конкретно, както ТТП, и в него липсват силни защитни мерки за интелектуалната собственост, за трудовите права и за околната среда.