Американски сенатори оказват натиск на много от най-големите финансови институции в света да разкрият евентуални връзки между техните компании и богати руснаци, които са съюзници на президента на Русия Владимир Путин, показва писмо с което разполага агенция Ройтерс.

Двама сенатори от Демократическата партия - Джейн Шейин и Шелдън Уайтхаус са написали писмо до банките, надявайки се да увеличат натиска не само върху отделни лица в така наречения "списък на руските олигарси" на американското министерство на финансите, но и върху финансовите институции с които те работят във връзка с опитите на Вашингтон да разшири санкциите спрямо Москва.

На 6-и април администрацията на президента Тръмп наложи нови санкции на Русия в отговори на предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ през 2016-а година. Русия продължава да отрича подобна намеса.

Писмото е било изпратено до три водещи американски банки - Bank of America Corp, JPMorgan Chase и Citibank, както и до редица кредитни институци, базирани в Европа, като Barclays, Deutsche Bank, UBS, HSBC и Credit Suisse, съобщава Ройтерс.

Като част от по-сериозно законодателство, свързано с налагането на санкции, президентът Доналд Тръмп подписа през миналия август закон в тази посока, докато Конгресът на САЩ изисква от Министерството на финансите да създаде списък на богатите руснаци - т.нар. "олигарси" - с връзки с руското правителството, които на по-късен етап могат да станат обект на санкции като замразяване на техни активи и отказ от издаване на визи.