Преизчислението на пенсиите трябва да бъде направено така, че да бъде справедливо за всички български пенсионери, заяви в ефира на БНТ служебният социален министър Гълъб Донев. Според него разговорът за преизчислението и какъв трябва да бъде подхода за това, трябва да бъде воден в парламента. Той припомни, че в момента тече срокът за даване на предложения за актуализацията на държавния бюджет.

До 2 септември трябва да бъдат дадени предложенията за бюджета на ДОО и НЗОК, а до 10 септември на държавния бюджет.

Следващите дни ще бъдат съществени за това какви предложения ще бъдат представени към трите законопроекта, каза Донев. По думите му предложенията в бюджетите в социалната сфера са най-атрактивни, защото интересите на българските граждани минават през тази сфера.

"Надявам се здравият разум да надделее, защото трябва да се запази финансово устойчива система, да има адекватност на доходите от пенсии, мотивация към хората, които в момента са в осигуряване и техните вноски финансират размерите на пенсиите, които се изплащат в момента. Много са основните моменти, които трябва да бъдат отчетени, когато се правят предложения, за да не доведе разклащане в системата", каза министърът.

По думите му е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите. Това може да стане до 5 години.

Това е така, защото таванът на пенсиите е вързан с максималния осигурителен доход и ако се следва Кодекса за социално осигуряване максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход. Когато започне плавно да се вдига максималният осигурителен доход, постепенно ще отпадне необходимостта от съществуването на тези ограничители.

Донев каза още, че е стартирало нормално отпускането на пенсии от втория стълб - допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Това, което много хора могат да направят, е да подадат заявление за преизчисление на пенсията.

По отношение на енергийните помощи Донев заяви, че те се получават 5 месеца в годината, докато пенсиите целогодишно. Тази година е увеличен размерът на енергийната помощ - за целия отоплителен сезон е 523.55 лева. Помощта ще се изплаща от 15 септември.

Нарастват потребителите на тази помощ. Тази година те са над 330 000, което е близо 17-18% ръст, каза министърът.

Донев заяви още, че политическите партии предлагат промяна в размера на майчинството за втората година. В момента помощта е 380 лева. Предложенията са за различни размери. Голяма част от майките са осигурявани върху минимална работна заплата и има предложение втората година да се получава размерът на минималната работна заплата.