Максималната пенсия да стане поне 1600 лева от 1 октомври, вместо 1500 лева, както предвижда одобрената на първо четене от депутатите актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това предлагат представители на синдикатите и работодателите в становища по законопроекта, съобщи БНР.

В момента таванът на пенсиите е 1440 лева, но към тях се добавят и 50-те лева, давани на всички пенсионери.

От БСК предлагат да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на пенсиите на 1600 лева, което е ръст от близо 11 процента.

Намерението е да се насърчи осигуряването на работещите върху реалните им доходи.

От КНСБ искат максималната пенсия да стане 1630 лева като сумата се получава, ако към сегашния таван от 1440 лева се приложи същият процент на повишение, който е предвиден за минималната пенсия, а именно - 13,3%.

Синдикалистите приемат гласуваното от депутатите увеличение на всички пенсии чрез повишаване на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто, но с уговорката, че трябва да се отчита действителният стаж, тоест ефективно отработените години, а не така нареченият "превърнат" стаж.

При осигурителен стаж от различни категории труд, този от първа и втора категория се превръща по закон стаж от трета категория.

"Ефективният един път на някои умножаван по три, на други по 1,67, на трети по 1,25. Сега си представете тия коефициенти всичките да ги умножим по 1,35 и несправедливостта напредва. Разликата между ефективния до този, който веднъж е зачетен, и е участвал вече във формулата и е бонфициран от 1,1 на 1,2, да си остане с 1,2", коментира националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

Какво е увеличението

"Увеличението на пенсиите е средно около 64 лева, като средната пенсия става 550 лв. Това, което прие парламентът на първо четене, е предложението, което внесе служебното правителство - 340 лв. минимална пенсия, 170 лв. социална пенсия за старост, 1500 лв. максимална пенсия и средно увеличение от 12,5% за абсолютно всички пенсионери в страната", обясни по Нова вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Над 50 лв. на месец ще получат 1,132 млн. пенсионери. Това увеличение е средно около 86 лв. То ще засегне предимно хората от средния ешелон. 954 000 ще получат малко под 50 лв. увеличение на пенсиите.

"13,3% е увеличението на минималната пенсия, 14,3% е увеличението на социалната пенсия за старост. Няма да има хора, които да получат под 50 лв. увеличение", обясни Гълъб Донев.