Народното събрание прие на първо четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Малко по-рано след разгорещени дебати депутатите приеха на първо четене и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

След разгорещени дебати актуализацията на пенсиите мина на първо четене с подкрепата на 148 депутата. "Против" гласува един депутат от ГЕРБ, а "въздържали се" бяха други 48 депутата от същата партия.

По време на заседанието депутатите от различните парламентарно представени групи отправиха от трибуната различни идеи, с които да бъде заменена предлаганата актуализация на пенсиите. 

От левицата поискаха едновременно с увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж пенсиите да бъдат преизчислени и със средния осигурителен доход за 2018 г.

Мика Зайкова ("Има такъв народ") се обърна към социалния министър с учудване, че хората на минимална пенсия се лишават от 10 лева. Досега хората с минимална пенсия 300 лева вземаха 50 лева добавка, сега ще взимат 340 лева, посочи тя. От ИТН смятат, че минималната пенсия трябва да бъде равна на прага на бедност и да бъде поне 370 лева.

Зайкова поиска и увеличаване на тежестта на една година трудов стаж, която в близките няколко години да стигне коефициент 1,5.

"432 хиляди души, българските пенсионери, тези, които са на минимални пенсии ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди", каза тя.

Към момента пенсионерите с минимална пенсия получават по 350 лева месечно, като 50-те лева от тази сума са добавка.

От ГЕРБ предлагат добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията, коментира Деница Сачева и добави, че промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.

"Становището на нашата парламентарна група е, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народно събрание и не носи ясна политическа отговорност. То изпълнява единствено и само волята на президента, негова задача е да подготви избори и да осигури плавен преход за избор на редовно правителство", каза Сачева. По думите й другото предложение на ГЕРБ е да отпадане на таванът на пенсиите.

Това, което предлагате - 100 лева добавка, е наистина популизъм, бъдещо несигурно събитие - днес има пари, утре няма, репликира я Мика Зайкова. Тя посочи, че с актуализацията служебното правителство вкарва "фамозните 50 лева" в пенсиите

Още по-щедро предложение за добавка към пенсиите направиха от ДПС. 

"Предлагаме през последните три месеца на годината българските пенсионери да получат по 120 лева месечно", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов.

От "Демократична България" и от "Изправи се БГ! Ние идваме" заявиха, че ще подкрепят предложената от служебното правителство актуализация на пенсиите. 

"Всички български пенсионери ще може да бъдат подкрепени в условията на криза", заяви народният представител Цецка Бачкова (ДБ). 

Лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова заяви че партията ще подкрепи всяко предложение, което дава и лев повече на пенсионерите.

Близо 1 млн. пенсионери получават минимална пенсия отбеляза Манолова и поиска тази пенсия да достигне линията на бедност - 369 или 370 лева. Не просто е справедливо, задължително е да бъдат компенсирани доходите на възрастните хора и това трябва да се случи чрез преизчисляване на пенсиите, ако може така да се нарече подходът, предложен от служебното правителство, смята Манолова.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев коментира, че с предложенията минималната пенсия да бъде повишена до линията на бедност се внася допълнителна несправедливост и неравенство. И този, който е работил и се е осигурявал 15 години и този, който е работил 40 години, ще получават минималния размер на пенсията, което е несправедливо, заради тяхното различно участие в осигурителната система, посочи той. По думите му, предложеният от служебния кабинет проект е справедливият вариант. Според социалния министър, нов осигурителен доход във формулата ще доведе до главоломно нарастване на разходите и допълнително неравенство. Това няма да засегне голяма част от пенсиите, които са за сметка на държавния бюджет, посочи той.

Преди дни парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., внесен от служебното правителство. Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС, които гласуваха с "въздържали се".

Какви са главните параметри на актуализацията

С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., каза Донев. Той изнесе данни, според които увеличение над 50 лева на пенсиите ще получат 1 млн. 132 хиляди души, средно около 86 лева увеличение, 944 хиляди и 500 души ще получат под 50 лева, средно 38 лева, като в това увеличение попадат минималната пенсия, пенсиите, несвързани с трудовата дейност и максималната пенсия, заради ограничението от тавана.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.