Около 30,7 милиона руснаци, които получават пенсия по банкови карти, ще получат еднократно плащане от 10 хиляди рубли ($134,70 по курса към 16.00 часа б.вр. на 26 август) в края на следващата седмица.

Още 12,7 милиона души ще започнат да получават помощта от 3 септември, съобщи в четвъртък министърът на труда и социалната защита на Руската федерация Антон Котяков.

"Тези граждани, които имат банкова карта и получават пенсия по съответната банкова карта, ще получат това плащане в края на следващата седмица. Това плащане ще получат в края на следващата седмица 30,7 милиона души. Гражданите, които получават пенсиите си по домовете, с помощта на служители на руската поща, са 12,7 милиона души и те ще получават еднократното плащане от 3 септември, едновременно с изплащането на съответната пенсия", каза Котяков на партийно съвещание на "Единна Русия" за прилагането на президентския укази за еднократно плащане на пенсионерите.

Ръководителят на Министерството на труда подчерта, че пенсионерите няма да имат нужда да предоставят никакви документи, "тоест да събират удостоверения, да попълват заявления, всички необходими данни за прехвърляне на средства в момента са на разположение на пенсионния фонд".

На среща с водачите на листи от кандидатите на "Единна Русия" за изборите за Държавна дума, руският президент Владимир Путин предложи еднократни социални плащания на пенсионерите (по 10 000 рубли за всеки) и военнослужещите (средно по 15 000 рубли) .