Актуализацията на бюджета трябва спешно да бъде направена, време е да почне и процедурата за бюджет 2022 г., заяви д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Той коментира пред БТА, че обикновено по това време на годината е минала първата фаза от бюджетната процедура, октомври вече всички говорят за бюджета за следващата година, а в момента още не е направена актуализацията на бюджета за 2021 година. Бюджетът за догодина трябва да стъпи върху нещо, а няма върху какво, допълни Костов.

Икономистът припомни, че синдикатите и работодателите подкрепиха на НСТС актуализацията, предложена от служебния кабинет. КНСБ иска тя да бъде приета максимално бързо, в рамките на седмица, с параметрите, заложени от служебното правителство, защото подкрепя допълнителните разходи за мярката "60/40", социалните мерки, както и намаляването на дефицита по салдото в държавата, защото реално се предлагат повече разходи, но при подобрена събираемост, каза Любослав Костов.

"За нас е важно тези параметри да се приемат максимално бързо, до седмица, за да пристъпим към бюджетната процедура за 2022 година", обобщи Костов.

Попитан за предложенията на политически сили за увеличаване на пенсиите, Костов коментира, че лошото е, че темата за пенсиите се повдига винаги, когато идват избори, а през останалото време политиците не говорят за тях. КНСБ настоява за ръст на пенсиите и за тяхната индексация. Той посочи, че е важно да се отбележи, че има разлика между индексация на пенсиите и преизчисляване, като КНСБ иска те да бъдат индексирани на две стъпки - ежегодно, като се надхвърли минималния процент, който се получава по т.нар. швейцарско правило, както и през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж във формулата, както предлага служебното правителство. КНСБ е против преизчисляване.

В момента експертите на КНСБ правят експресно проучване за цените, като първоначалните изводи са, че сериозно е намаляла покупателната способност на ниските пенсии, каза Любослав Костов.

"Българският пенсионер на минимална пенсия, или с пенсия, близка до минималната, в момента може да си позволи много по-малко от това, което си е позволявал миналата година", заяви икономистът.

По думите на Костов социалните партньори са постигнали консенсус по актуализацията на пенсиите, предложена от служебния кабинет, защото на този етап е важно да има ръст на парите за възрастните хора.

"Всеки си има своите специфични възгледи по темата, но сега не е време за спорове", смята икономистът.

Утре КНСБ ще се срещне с БСП, като на срещата отново от синдиката ще посочат, че най-важна е спешната актуализация на бюджета.

КНСБ ще представи и меморандума на Конфедерацията за социално-икономическо развитие на страната, като ще поискат от партията още веднъж да препотвърди позицията си, че припознава заложеното в меморандума.

КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12.5 на сто), като преимуществено да нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17.5 на сто). Това ще ни осигури постигането на съотношение минимална - средна работна заплата 50 на сто към 2025 г. Така поне половината от наетите работници и служители ще получават "заплата за издръжка" (измерител на доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот) към 2022-2023 г.

Според синдиката средната работна заплата трябва да стане 2450 -2560 лева през 2025 г., а минималната- 1239 лева.