Някои от най-големите банки в Хонконг публикуваха на цяла страница във вестниците реклами с призиви за спазване на закона и реда в китайския специален административен район, където продемократичните протести не проявяват признаци на отслабване, предаде Ройтерс.

Ейч Ес Би Си (HSBC), Стандард чартърд (Standard Chartered) и Банк ъв Ийст Ейжа (Bank of East Asia), които поместиха рекламите в големите вестници на азиатския финансов център, призоваха за възстановяване на социалния ред.

Хиляди жители на Хонконг протестираха вчера срещу правителството на станцията на метрото, където участниците бяха атакувани миналия месец от мъже с бели ризи. Протестиращите в метрото вчера изразиха недоволство, че никой не е наказателно преследван за проявеното насилие.

Редица антиправителствени протести са планирани за идните седмици, включително демонстрация на студенти днес и стачки в райони в целия град в началото на септември.

Продължаващите протести могат да се отразят още повече върху икономиката на града, особено на малките и средни предприятия, предупреди Банк ъв Ийст Ейжа вчера, след като отчете спад със 75 процента на чистата си печалба за първото полугодие.

Протестите взимат вече първите си жертви в икономиката и туризма на Хонконг, като азиатският финансов център е на ръба на първата си рецесия от десетилетие.