Изявлението на фонда е във връзка с твърденията, че наетата да напише доклад за КТБ АlixPartners Services UK LLP "не е истинска".

Преди дни разследващият журналист Григор Лилов обяви, че фирмата „Аликс Партнърс Сървисиз“, с която е сключен договор за доклада за КТБ, не била истинската „Аликс Партнърс“. Думите му бяха тиражирани от няколко медии и предизвикаха скандал.

Лилов се позовава на британския търговски регистър, бланките на фирмата с адреса за кореспонденция и на факта, че един от директорите на фирмата я напуснал.

На официалния уебсайт на Аlix Partners са посочени част от лицата, които работят по казуса КТБ. Това са Даян Хюз и Пол Хък.

Даян Хюз е управляващ директор в един от отделите на "Аликс Партнърс". Тя работи в компанията от 2015 година след обединението й с друга компания от бранша. Хюз има 30-годишен опит във финансовите разследвания. В настоящите й ангажименти, описани на сайта на "Аликс партнърс", е посочено, че тя води разследването на банката, за която се твърди, че е направена огромна измама. Също така в задачата й е описано, че разследването се води с визия за съвети към кредиторите за потенциални действия за събиране на вземанията.

Работата по КТБ е описана и в настоящите ангажименти на Пол Хък, който е директор на отдела, в който работи и Даян Хюз. За КТБ е посочено, че има нетни активи за 3,7 млрд., но се твърди, че е извършена измама чрез кредитиране, довело до дефицит от 3 млрд.

„Както при много от международните фирми в света, AlixPartners се състои от определен брой самостоятелни предприятия, подходящи за юрисдикциите, в които оперира. AlixPartners Services UK LLP е еднo от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на AlixPartners, водещa световнa компания в консултантския бизнес. Спекулации за противното са едновременно неоснователни и безполезни“, се казва в съобщението на Фонда за гарантиране на влаговете, който цитира съобщение от сайта на компанията.

"Аликс Партнърс" бе наета от ФГВБ да търси изчезналите пари от КТБ. Компанията изготви доклад за финансите на банката, който бе засекретен и внесен в НС едва преди дни.
Депутатите решиха докладът на консултантите за фалита на банката да стане публичен.