Индексът на потребителските цени (CPI) през септември се понижи с 0,1% на месечна база след 0,0% през август. На годишна база инфлацията в началото на есента нарасна плахо с 0,1% (спрямо септември 2014-а) след нейна стагнация през предходния месец.

По този начин потребителската инфлация в нашата страна излезе на позитивна територия за пръв път от три месеца насам.

Средногодишната инфлация в нашата страна за периода октомври 2014 година – септември 2015 година се понижи с 0,1% спрямо октомври 2013-а – септември 2014-а, докато инфлацията от началото на годината (септември 2015-а спрямо декември 2014 година) се понижи с 0,5%, показват днешните данни на НСИ.

През септември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки нараснаха с 1,6% на месечна база, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия – с 0,1 процентни пункта. Намаление с 0,6% отбелязаха цените на облекло и обувки, докато цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива се повишиха с 0,2% спрямо предходния месец.

Солиден спад с 4,6% на месечна база имаше при транспортните цени, цените в здравеопазването отбелязаха увеличение с 0,2%, а в сектора на съобщенията – намаление с 0,1 процентни пункта, показват данните на НСИ.

Данните за септември са пореден сигнал, че българската икономика все още не може да се измъкне по-устойчиво от дефлационната спирала, в която се оказа от август 2013 година.