Тази прогноза правят повечето представители на търговските банки, инвестиционни посредници, управляващи дружества и пенсионни фондове в анкета на Министерството на финансите, информира Капитал Daily.

За пръв път финансовото министерство отправя специфичен въпрос, свързан с подготовката за външната оценка на качеството на ативите в банковата система и последващите стрес тестове.

Най-голям брой от участвалите в анкетата, или 35,3% очакват, че предстоящите догодина проверки ще принудят банките да се фокусират върху собствената си подготовка, като се опитват да подобрят финансовите си показатели.

Най-категорични в това са пенсионните фондове, докато от страна на участващите в анкетата банки мнозинството, или 75% прогнозират, че ефектът от прегледа на активите и стрес тестовете ще е преди всичко засилването на доверие в банковата система.

Инвестиционните посредници пък не очакват проверките да окажат някакъв значителен ефект върху пазара.

Според графика на Българската народна банка прегледът на активите в банковата система ще започне през първото тримесечие на 2016 г., а резултатите от него трябва да бъдат готови до 31 август.