Това смята гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис в интервю за всекидневника "Авги", цитирано от БГНЕС.

В рамките на помощта за най-засегнатите от дълговата криза страни, Европейската централна банка реши през 2010 г. да изкупи гръцки суверенни облигации на номинална стойност 27 милиарда евро. Тези облигации създават двоен проблем на гръцките финанси, обяснява Варуфакис.

От една страна падежът на част от тези облигации през лятото (юли и август) – гръцката държава трябва да плати 6,7 милиарда евро на ЕЦБ – създава голяма бюджетна дупка; от друга - това, че ЕЦБ ги държи, пречи на Атина да участва в програма за изкупуване на дълговете на страните (QE), лансирана от ЕЦБ.

Според министъра решението на тези проблеми би бил заем от Европейския механизъм за стабилност на Гърция с лихва 1,5%, за да може страната да изкупи облигациите си от ЕЦБ. Това би позволило прехвърлянето на дълга от ЕЦБ на Механизма за стабилност, както и участието на страна в програмата QE, което би привлякло инвеститори и би отбелязало връщането на Гърция на пазарите. Това връщане, което изисква също преструктуриране на публичния дълг, би могло да покрие голяма част от нашите дългове към МВФ или 19,9 милиарда евро благодарение на емисията на нови облигации, добавя той.

Инвеститорите не проявяват желание да изкупуват дълга на страната, тъй като Атина и нейните кредитори от Европейския съюз и МВФ все още не са постигнали съгласие за финансовото бъдеще на страната.

Правителството на радикалната левица Сириза се стреми да разхлаби политиката на строги икономии, докато кредиторите искат да наложат Гърция да продължи да изпълнява плана за оказване на помощ, който е в сила от пет години. Заради финансовите трудности и липсата на доверие на инвеститорите в лявото правителство Гърция среща трудности да се върне на облигационните пазари за средносрочни и дългосрочни заеми след първото й завръщане преди година, за да се финансира.

Въпреки известен напредък, отбелязан неотдавна на преговорите между Атина и кредиторите й, те сметат, че ще е нужно още време за да се постигне споразумение.