7-годишните облигации са за 1.25 млрд. евро при 2.17% доходност, 12-годишните за 1 млрд. евро при 2.73% и 20-годишните за 850 млн. евро при 3.26%, съобщиха световните агенции.

Според финансисти лихвите са в рамките на нормалното. Първоначално се смяташе, че страната ни ще емитира само 1.5 млрд. евро заем.

През юни миналата година страната ни емитира 10-годишни облигации при доходност от 3.055%.

Емитирането на новия външен дълг идва броени дни след като парламентът ратифицира договора за посредничество с четири международни банки. Той бе одобрен въпреки съпротивата на опозицията и сериозните дебати в управляващата коалиция.

Предвижда се до 2017 г. страната ни да може да поеме нов външен дълг до 16 милиарда лева. Лимитът на външните пазари, поставен за тази година със закона за бюджета е до 6.9 милиарда лева. Сумата на възможния външен дълг е по-голяма от сегашната емисия, като не е ясно дали при необходимост в следващите месеци няма да последва още едно излизане на международните пазари.

Представянето на новата емисия започна в понеделник в Лондон. Тя бе представена на потенциалните инвеститори от финансовия министър Владислав Горанов, подуправителя на БНБ Калин Христов и зам.-министъра на финансите Карина Караиванова в общо пет европейски града. Агенти по 16-милиардната програма за дълга са четири банки - Citi, HSBC, Societe Generale и Unicredit.