Това отчете на пресконференция в София вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй. Кредитите на ЕИБ, отпуснати у нас през миналата година, възлизат на 610 млн. евро, докато през 2013 г. са били 270 млн. евро.

През 2014 г. банката е отпуснала заеми в размер на 110 млн. евро с посредничеството на три български партньорски финансови институции, които са предназначени за финансиране на малки и средни предприятия. През изминалата година ЕИБ е отпуснала и заем 500 млн. евро за съфинансиране на приоритетни проекти с подкрепата на фондовете на ЕС за програмния период 2014-2020 година.

Заемът осигурява национално съфинансиране по линия на оперативните програми в областта на транспорта и околната среда. През 2015 г. ЕИБ смята да финансира проекти в приоритетни сфери - финансиране на малки и средни предприятия, проекти в областта на околната среда, селското стопанство, енергийната ефективност и енергийната инфраструктура.

Смятаме да ускорим усвояването на европейските фондове през програмния период 2014-2020 г., каза Бараняй.

ЕИБ планира също да отпусне кредитна линия за рехабилитация на жилищни сгради в страните от ЦИЕ. Конкретни проекти, в които ЕИБ ще участва в България, ще са финансиране на газовата връзка "България-Гърция", както и подновяване на транспортните средства в София и въвеждане на интелигентна система за управление на трафика.

Бараняй посочи, че усилено се подготвя за въвеждане планът "Юнкер" за стратегически инвестиции в страните от ЕС и най-вероятно от средата на тази година Европейският парламент ще приеме правилата за финансиране на тези проекти.