Стремежът е първите проекти по него да стартират до края на годината, предава Ройтерс, цитиранa от spekulanti.com.

За да стартира фондът, първо европейските депутати трябва да го одобрят.

„Планът е отговорът ни на препятствието пред европейската икономика: липсата на инвестиции”, казва еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси, припомняйки, че инвестициите в съюза са паднали с между 15 и 20% от 2008 г.

Четиригодишният план се реализира по призива на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер за подкрепа на по-рискови проекти, като летища и железници и за спиране на срива в инвестициите. Създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции бе чувствителен въпрос, предвид това, че отделните страни си задават въпроса – ще бъдат ли избрани проектите им, сред близо 2000 предложения, на обща стойност 1.3 трилиона евро.

Някои евродепутати се опасяват от фаворизиране на проекти в западните страни, над такива в по-бедните източни членки. Друг проблем е, че комисията иска страните да дадат пари за фонда, обещавайки, че въпросните средства няма да се броят към държавния дълг и дефицит.

Идеята възникна, тъй като страните нямат гаранции, че техните проекти ще бъдат одобрени. Франция, Испания и Германия заявиха, че ще финансират проекти в техните страни чрез банките си за развитие, а Италия обеща 8 милиарда евро за избраните италиански проекти, чрез своята Национална промоционална банка.

Има съмнения и дали планът ще привлече достатъчно частни капитали. Целта на Юнкер бе 315-те милиарда да се наберат основно от частни инвестиции, като Брюксел даде 21 милиарда долара за първоначалния капитал на фонда и като частични гаранции.

Според днешните договорености, планът ще действа четири години, но след третата ще има анализ, за да се провери ефективността му. Надзорен съвет от представители на ЕК и ЕИБ ще контролира фонда, а проектите ще се избират от осемчленен инвестиционен комитет.