Това предупреждава 78-годишният известен банкер и председател на инвестиционния фонд Кепитал Партнърс Джейкъб Ротшилд, цитиран от БГНЕС.

В доклада за резултатите от 2014 г. банкерът отбелязва, че сегашната геополитическа обстановка вероятно е "най-опасната от края на Втората световна война" заради хаоса и нарастването на екстремизма в Близкия изток, действията на Русия, а също заради отслабването на Европа, което се подхранва от ръста на безработицата, който пък е резултат от неспособността на много членки на Евросъюза да извършат структурни реформи.

Ротшилд освен това подчертава, че опасения у инвеститорите предизвикват слабият икономически растеж, близките до нулата лихвени проценти и поевтиняването на книжните пари.

Не е чудно, че стойността на книжните пари падна, тъй като страните се стремят да се конкурират и да поддържат растеж за сметка на снижаването на стойността на своите валути: курсът на еврото и на йената през годината се понижи с повече от 12% спрямо американския долар, а курсът на британската лира – с 5,9%, отбелязва Ротшилд.