На първо място е задължително възраждане на индустрията в страната, заяви във Варна Пламен Димитров, президент на КНСБ, цитиран от "Фокус".

„В това число влиза и улеснен достъп до кредити, подобряване на инвестиционния климат в България, бизнес средата и стимули за бизнеса, но и ясни секторни приоритети, в които всички политически познанства и ползи, които могат да бъдат извлечени от европейските ни партньори да бъдат най-накрая облечени във финансови знаци”, уточни Пламен Димитров.

Той допълни, че говори за плана на Юнкер, които е бил обявен преди няколко седмици и вече е започнал да става факт на европейско ниво – договарят се 300 млрд. евро къде ще отидат, в кои държави и по какъв начин ще се влеят в европейската индустрия.

„Не ми е известно България да прави усилия в тази посока. Според нас само от там могат да дойдат свежи пари, а не от преки чуждестранни инвестиции. Ние сме прекалено малки за да участваме в прякото разпределение, но ако сме умни ще намерим начин как да получим част от тези колосални средства”, каза Пламен Димитров.

Като приоритет президентът на КНСБ посочи и вземане на мерки за борба с дефлацията. Според него, ако цените на производителите в страната продължат да падат, ще започнат съкращения на работна ръка.

Димитров каза още, че синдикатът и четирите основни работодателски организации в сферата на енергетиката настояват за преформатиране на Енергийния борд. По думите му те са готови да излязат от тази структура, ако не получат повече права да въздействат върху решенията ѝ. Според синдикатите след избора на членове на експертните групи към борда е видно, че нито един представител на национално представените работодателски и синдикални организации не попадна в техния състав.

Димитров посочи още, че се готви съвместно обръщение на КНСБ и работодателите към новото 43-то Народно събрание и бъдещото правителство.

„В няколко области сме фокусирали своите предложения и виждания и ще настояваме до края на следващата седмица вече да има правителство за да им предложим идеи за развитието на икономиката и социалната сфера в страната. Там са включени някои макроикономически, бюджетни и данъчни въпроси, ключови реформи в социалните системи – пенсионна, здравна и образователна и какво трябва да се направи, за да се спасят секторите енергетика и банкова сфера”, каза Пламен Димитров.