Той поясни това при представянето на доклада на ЕК, в който се разглеждат възможностите при прекъсването на доставките на руски газ за ЕС при предстоящата зима, предаде БТА.

"Приветстваме този проект, но той не е приоритет, защото не би доставил газ от нов източник", допълни еврокомисарят.

По думите му "Южен поток" може да бъде готов след три години, но засега не е решение на проблемите.

Миналата седмица бъдещият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини също заяви, че газопроводът "Южен поток" не е приоритет в енергийната стратегия на ЕС.

Тя коментира, че преговорите между ЕС и Русия за "Южен поток" може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия.

Йотингер отчете, че днес ЕС е много по-подготвен за прекъсване на руските газови доставки, отколкото е бил през 2009 година.

Еврокомисарят поясни по повод днешния доклад, че ЕК не очаква тази зима доставките на руски газ за ЕС да бъдат прекратени, но не изключва напълно такава възможност. Той отбеляза, че в момента 90 процента от европейските хранилища за газ са запълнени.

По повод руските претенции, затрудняващи или изключващи двупосочното подаване на газ между европейските държави Йотингер коментира, че руснаците имат различна култура и разбиране за търговските отношения.

"Ако едно дружество купи газ от Газпром, то би трябвало да прави с горивото каквото пожелае, това е нашето схващане", поясни той.

Йотингер отбеляза, че сигурността на газовите доставки ще бъде обсъдена на Европейския съвет следващата седмица.