"Проектът може да обедини около 12 държави, включително шестте държави основателки на Европейския съюз - Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, както и Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Ирландия и Полша, които са поели по пътя за сближаване с европейския паричен съюз", каза д`Естен в Брюксел по време на сесията на Европейския икономически и социален комитет, цитиран от БГНЕС.

Той бе президент на Франция от 1974 г. до 1981 г.

Досега се смяташе, че ЕС работи на две скорости, като едната част са страните от еврозоната, а другата са останалите страни от 28 членки на ЕС. Предложението на Жискар д`Естен вкарва трета скорост в системата.

Според д`Естен другите страни от еврозоната биха могли също да бъдат част от проекта, когато е налице политическа и икономическа воля. По думите му този проект не изисква задължително участие, а в него трябва да бъдат страните с обща икономическа политика.

В същото време бившият президент подчерта, че не става дума за връщане към подписания през 1992 г. договор в Маастрихт, който полага основите на ЕС, но добави, че отново става дума за запазване на духа на европейската интеграция. Според неговите оценки икономическото "ядро" на еврозоната ще има дял от 85% от общия БВП на ЕС.

Бившият държавен глава предлага още единна данъчна система, с изключение на местното и регионалното данъчно облагане. Този план според д`Естен може да бъде изпълнен до 2030 г. и дори малко по-рано.