Разработен е макроикономически модел, за да се оценят последствията при евентуален фалит на банката върху макроикономическите показатели, каза на пресконференция в БТА Вера Ахундова - макроикономист и доктор на икономическите науки, експерт на инициативната група "КТБalive".

Представителите на "КТБalive" смятат, че централната банка води КТБ към фалит, тъй като я е изключила от платежната система БИСЕРА, с което логично е спряло обслужването на кредитите.

Сценарият, който разиграва БНБ в продължение на четири месеца е ясен и категоричен - те държат да има "технически" фалит на КТБ, въпреки че банката има достатъчна наличност - около 1,6 - 1,7 млрд. лева кеш, заедно с държавни ценни книжа, каза Борис Михайлов от инициативата.

По думите му това означава, че е нужна само ликвидна подкрепа от държавата, с пари, които няма да загуби, за да се оздрави КТБ за няколко дни. Няма причини банката да не получи тази ликвидна подкрепа от БНБ, тъй като тя се отказва само на банки с отрицателна капиталова адекватност, а тази на КТБ е с три пункта по-висока от европейската, коментираха още от инициативата.

В този смисъл съществуват твърде много потенциални съдебни искове на акционери и вложители, които ще се заведат към държавата, в случай на фалит на банката, отбеляза Ахундова.

На кандидат-инвеститора в КТБ - австрийския фонд EPIC е било подсказано да не очаква решение от БНБ, тъй като въпросът зависи от правителството и парламента, каза Ахундова, цитирайки, по нейни думи, изказване на управляващ съдружник на компанията.

Това не е нормално за европейска държава - да се чака решение от политици за банковия сектор, при наличието на независим регулатор, коментираха още от "КТБalive".

По-рано днес финансовият министър Румен Порожанов заяви, че при всички положения в началото на ноември, след излизането на оценката на банката и решението за нейното бъдеще, ще се пристъпи към изплащане на гарантираната част от влоговете.