Представяйки бюджета за 2015 година пред депутатите, ирландският финансов министър Майкъл Нунан посочи, че икономиката ще нарасне с 3,9 процента догодина и с по 3,4 процента годишно в периода 2016-2018 година, съобщи в."Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Очаква се бюджетният дефицит да спадне до 3,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, което е доста под предвидените от правителството 4,8 процента. Дефицитът ще се свие до 2,7 на сто догодина, като така страната ще изпълни ангажимента си към Международния валутен фонд и ЕС да сведе дефицита през 2015 година под определените от Евросъюза 3 процента.

Нунан отбеляза, че сега е време да се започне да се планира бъдещето. Той допълни, че лекото намаляване на подоходния данък ще струва 580 милиона евро, а увеличаването на таксите върху тютюневите изделия и някои други продукти ще попълни хазната с 167 милиона евро.

Министърът на обществените разходи и реформите Брендан Хаулин уточни, че правителството ще увеличи разходите за някои програми.

"Той (бюджетът - бел.ред.) бележи края на ерата на бюджетните икономии," заяви Хаулин по повод проектобюджет 2015 година.

Ирландия представи първия си бюджет на икономии през 2008 година в отговор на колапса на пазара на недвижими имоти, който доведе до намаляване на данъчните приходи. Ситуацията в страната се влоши след срива на банковия й сектор, а спасяването на банките доведе до огромни разходи за данъкоплатците.

Край на "Двойното ирландско"

Същевременно Дъблин ще се откаже от данъчната "вратичка", която дава възможност на големи международни компании като Google и Apple да спестяват милиарди долари от данъци.

Очаква се промените да сложат край на схемите, наречени Двойно ирландско, защото, за да намалят данъчните си задължения, международните компании трябва да създадат две ирландски подразделения.