Брюксел смята, че минималните тарифи за услугите на ветеринарните лекари, които България прилага, ограничават свободата на установяване и свободното предоставяне на услуги за чужди фирми.

"Ако България не отмени скалата на минималните тарифи за услугите на ветеринарните лекари, достъпът до пазара ще продължи да бъде сериозно ограничен", смятат от ЕК.

Според Брюксел нашите тарифи пречат на нови участници, навлизащи на пазара, да се конкурират чрез цените. Засега изискването за минимални цени не е отменено и поради това Комисията иска от България да предприеме действия за постигане на пълно съответствие с разпоредбите на ЕС.

От ЕК са намерили пропуски и при въвеждането на рамковата директива за водите в националното законодателство. Освен това са установили, че законодателството ни не е приведено в пълно съответствие с директивата за питейната вода, чиято цел е опазването на човешкото здраве от неблагоприятните ефекти на заразяването на вода, предназначена за консумация от човека.

"Въпреки че България е изменила законодателството си и признава повечето от пропуските, тя не е приела всички мерки за отстраняването им", смятат експертите.

Брюксел настоява страната ни да гарантира, че се забранява снабдяването с питейна вода, която представлява потенциална опасност за човешкото здраве. Ако в срок от два месеца България не предприеме действия по казусите, Комисията може да заведе срещу нея дела в съда на ЕС, съобщиха още от ЕК.