„Да кажеш, че HSBC не си е свършил работата, е доста смело и дори арогантно. Много бих се радвал да чуя отговора на банката. През последните дни темата „Белене” се експлоатира много и е явно, че се прави опит да се извлече политически дивидент"
, заяви Добрев.

Становището му идва, след като по-рано днес Сергей Станишев коментира, че банката, правила оценката, е получила невярна изходна информация от предишния кабинет. Като пример лидерът на БСП даде времето за експлоатация на централата, която по сметките на HSBС било 20 г., а според руската страна 40 г.
"Това коренно променя икономическите параметри", каза Станишев.

Дебатите около Белене отново се разгоряха, след като в събота председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай намекна, че проектът може да види "зелена светлина", ако сметките покажат, че е рентабилен. Досега ДПС твърдо се противопоставяше на строителството на централата.

"Тезата, че HSBC са работили с невярна изходна информация, е излагаща. Изходните данни, които НSBC са ползвали, са както от техни собствени източници, така и от БЕХ и "Атомстройекспорт". По-важен е въпросът - защо ако БСП се съмнява в изгодността на проекта, караха хора да се подписват? Ако са сигурни, че проектът е изгоден, защо между 2006-а до 2010-а година не са подписали договор”, коментира Добрев.

Бившият директор на агенция „Държавна финансова инспекция” Теменужка Петкова припомни установените нарушения в проекта за АЕЦ "Белене" и по-конкретно в Закона на обществените поръчки (ЗОП). Според нея за строителството на централата няма подписан договор, а споразумение.

ЗОП категорично не допуска това. Не е договорена формулата за ескалация, не е договорено колко ще ни струва. Освен това се сключват 14 допълнителни споразумения.

Тя припомни още едно нарушение – избора на БНП "Париба" за банка за теглене на кредита за мостово финансиране на проекта в размер на 250 млн. евро.

„Всъщност договорът е сключен за фирмени разходи. Промяната в предназначението на кредита, е една от причините НЕК да не може да плати кредита. Тук не става въпрос за ядрена енергетика, а за пари, много пари. Разходите за обслужване на този кредит са 80 млн. евро”, каза още Теменужка Петкова.

По-рано днес Сергей Станишев обвини Петкова в некомпетентност.
"Тя може да е добър счетоводител, но определянето на цени в енергетиката е доста по-сложна работа"
, каза той.

Петкова беше категорична, че застава зад докладите на колегите си от проверките на проекта „Белене”, правени през последните години.