Повод за политическото напрежение даде заплахата на лидера на малката партия Демократична левица Фотис Кувелис, че ще оттегли подкрепата за коалиционното управление на премиера Самарас, след като на вчерашните спешни преговори не беше постигнато споразумение за подновяване на работата на държавната радио и телевизионна медия ERT.

Лихвата на 10-годишните гръцки дългови книжа скочи с цели 70 базисни пункта до 11,41% - най-високо ниво от края на месец април, след като и вчера се повиши с 50 пункта.

Повод за това ново напрежение на гръцкия дългов пазар даде информацията на “Файнешъл таймс“, че МВФ може да се оттегли от спасителна програма за Гърция, ако лидерите от еврозоната не успят да намерят начин за покриване на зейваща “финансова дупка“ в гръцката програма в размер между 3 млрд. и 4 млрд. евро през 2014-а година.

Според агенция Ройтерс Атина може да се окаже с финансов недостиг от 2 млрд. евро още до края на настоящата година, но въпреки това някои от европейските кредитори на страната не проявяват желание да предприемат мерки за покриване на финансовата дупка чрез “превъртане“ на притежаваните от тях гръцки държавни облигации.

Междувременно се цитират гръцки източници, според които Кувелис действително е препоръчал на неговата партия Демократична левица да изтегли своите министри от коалиционното правителство на премиера Самарас. Кувелис препоръча министрите от Демократичната левица да се оттеглят от кабинета, заяви гръцки източник за агенция Ройтерс.

Днес тази малка, но важна за коалиционния кабинет партия, свиква спешна среща на своите депутати, за да реши, дали ще остане в управляващата “тройна коалиция“ (в която влизат Нова демокрация и ПАСОК).

За разлика от днешния натиск върху гръцките книжа, останалите европейски “периферни“ дългови пазари опитват известна стабилизация след вчерашните брутални разпродажби. Лихвата на 10-годишните дългови книжа на Италия се понижава със 7 пункта към 4,50%, а на испанските облигации с 9 пункта към 4,79%.