Това заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов при изслушване в Народното събрание, цитиран от Агенция „Фокус”.

В парламента започнаха разисквания за състоянието на сектор енергетика и цените на електрическата енергия. Освен Андонов в парламента присъстват премиерът Марин Райков, енергийният министър Асен Василев и шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова.

В момента АЕЦ „Козлодуй” е с 156 млн. лв. печалба за 2012 г., „Мини Марица Изток” са с 16 млн. лв. печалба, ТЕЦ „Марица Изток” 2 – 46 млн. лв. печалба, НЕК – с 99 млн. лв. загуба, в това число Електроенергийният системен оператор, който е дъщерно дружество на НЕК, е с 39 млн. лв. загуба, обяви Андонов.

Ликвидността на НЕК е близо до нула. Това каза директорът на НЕК Иво Лефтеров. Той заяви, че загубата на НЕК е 99 млн. лв. „Студеният резерв не е плащан от началото на годината. Едно от ЕРП-ата отказва да приеме методологията, спусната от ДКЕВР и съответно си запазва добавките за зелена енергия”, заяви Лефтеров. „Основен фактор за лошото състояние на компанията са ВЕИ, които трябваше да се бъдат изкупувани през миналата година, а също така и високите цени от заводски и топлофикационни централи”, заяви той. „В последните няколко седмици се работи твърдо и упорито да се открият резерви за това всички предприятия да дадат максимално от себе си да бъдат ефективни. Всичко това се случва под шапката на МИЕТ и ДКЕВР”, посочи директорът на НЕК.

За разлика от НЕК Българският енергиен холдинг (БЕХ) отчита печалба - и то с над 40% повече от предната година, стана ясно от отчетите на държавните компании преди седмица. През 2012 г. холдингът има близо 356 млн. лева печалба преди данъци. По-голямата част от приходите на БЕХ идва от получени дивиденти от дъщерни фирми. От холдинга обясняват, че той е зависим от резултатите на големите дъщерни дружества като НЕК, "Електроенергиен системен оператор", ТЕЦ "Марица-изток 2" и др.

За 2012 г. БЕХ отчита подобряване на финансовото състояние на повечето фирми от групата с изключение на НЕК и "Булгаргаз", които са продължили да трупат загуби. Загубата на "Булгаргаз" обаче се свива от 114 млн. лв. през октомври до 100 млн. лв. към края на декември, като намалението е заради дадената 11% отстъпка в цената на газа.