"Борбата с избягването и укриването на данъци трябва да се води не само с криминализиране, но и с конкретни инициативи и мерки. Когато една фирма е регистрирана в данъчно убежище, тя не трябва да получава обществени поръчки и обществени фондове. Има такива планове, например в България и се надявам те да бъдат изпълнени", заяви Ивайло Калфин.
В България тезата лансира бившият финансов министър и кандидат за премиер от левицата Пламен Орешарски.

Неплащането и измамите с данъците не само ощетяват с 1 трилион евро европейската икономика, но и изкривяват икономическата среда и нарушават прозрачността на икономиката, подчерта Калфин. "Когато се избягват данъци, това обикновено се прави от големи фирми, които могат да ползват и задгранични данъчни убежища. Това се компенсира от увеличени данъци и от много по-голяма тежест за лицата, които са коректни към бюджета, за тези, които си плащат. Това е за сметка на тези, които не получават социалните услуги, които би трябвало да се получават", заяви Ивайло Калфин.

Българският евродепутат посочи още, че данъчните измами нарушават прозрачността в икономиката, тъй като "когато офшорни фирми финансират в банки, в медии, в телекомуникационни компании, голям сектор от икономиката започва да се управлява от акционери, чийто произход и обществена и данъчна отговорност са неясни".

Ивайло Калфин призова европейските лидери, които се събират утре в Брюксел, за да обсъждат същата тема, да приемат "черен списък" на страните, които създават данъчни убежища и по този начин да облекчат работата на националните администрации.

С две резолюции по-късно днес Европейският парламент ще отправи апел към европейските лидери да действат решително и бързо, тъй като ЕС губи от измами и неплащане на налози четири пъти повече, отколкото харчи за образование. Според Европейския парламент недосъбирането на дължимите данъци е обезпокоителна загуба на публични приходи и застрашава социалния модел на ЕС, основан на достъпни за всички качествени обществени услуги. Заплашено и нормалното функциониране на единния пазар и накърнява ефективността и справедливостта на данъчните системи в ЕС. Парламентът поставя и цел - до 2020 г. несъбираемостта на данъците в ЕС да намалее наполовина.