Собственикът на рудодобивната компания "Металлоинвест" и на 30-процентен дял в английския футболен клуб "Арсенал" попадна в списъка, понеже живее в имение в графство Съри в Южна Англия, предаде БТА.

Усманов е собственик на имението Сътън плейс, по-рано притежавано от американския петролен магнат Пол Гети, и на къща в Северен Лондон, оценена на 48 милиона паунда. За изминалата година състоянието му е нараснало до 13,3 милиарда паунда. В списъка за 2012 г. състоянието се оценяваше на 12,3 милиарда паунда и той беше втори.

В новия списък второ място заема собственикът на "Уорнър Мюзик" Лен Блаватник, който също произхожда от Русия, но сега е гражданин на САЩ. Неговото състояние се оценява на 11 милиарда паунда. Лакшми Митал, стоманеният магнат от индийски произход, който миналата година беше първи, сега е четвърти със състояние от 10 милиарда паунда.

Друг руски бизнесмен, Роман Абрамович, по-известен във Великобритания кто собственик на футболния клуб "Челси", също е изгубил две позиции и от трети през 2012 г. с 9,5 милиарда паунда сега е пети със състояние от 9,3 милиарда паунда.

Общото състояние на 1 000-та най-богати жители на Британските острови е оценено на 450 млрд долара. При това в първата десятка има само един роден във Великобритания - херцогът на Уестминстър Джералд Гроувнър, чиято собственост в недвижими имети, включително в центъра на Лондон, се оценява на 7,8 милиарда паунда. Той е на осмо място. Той е единственият неизменен участник в първата десятка на класацията през всичките 25 години на нейното съществуване.

В тазгодишния списък има рекорден брой милиардери Ц 88. Миналата година те бяха 77. В първия списък от 1989 г. имаше само 11 милиардери и начело беше кралицата.