Приетите четири законопроекта включват повишаване на корпоративния данък от 10 на 12,5 на сто, увеличаване на таксата върху лихвите по депозитите от 15 на 30 на сто, нарастване на таксата върху банковите сделки от 0,11 на 0,15 на сто и повишаване на данъците върху потреблението.

Следващата седмица парламентът ще трябва да приеме законопроект за държавните служители и регламентите за здравеопазването. Висшият законодателен орган на страната прие още и предложение, внесено от управляващата партия ДИСИ, да се замразят назначенията на свободните работни места в държавния сектор. Предложението е било подкрепено от всички партии с изключение на опозиционната АКЕЛ.

Правителството на Кипър се опитва да получи достъп до кредити в размер на 10 милиарда евро, предоставени от страните от еврозоната и Международния валутен фонд. За да получи тези средства обаче, Никозия трябва да намери около 7 милиарда евро.
През миналата седмица Европейската комисия обяви, че Кипър може да продаде част от златния си резерв на стойност около 400 милиона евро, което доведе до рязък спад на цената на златото. Новината бе потвърдена и от кипърския финансов министър.

Според споразумение между правителството в Никозия и Тройката международни кредитори островът ще получи заем на стойност 10 милиарда евро като условие е да рекапитализира най-голямата си банка - Банката на Кипър, а втората по големина банкова институция - Кипърската народна банка, да бъде разделена на "лоша" и "добра" и лошата част да бъде ликвидирана. Върху депозитите на стойност над 100 хил. евро ще бъде наложен еднократен данък, който може да достигне и 80%. Решенията предизвикаха паника в банковата система на Кипър и трезорите затвориха за повече от седмица.