Moody's промени рейтинга за финансова сила на КТБ от "D-" на "Е+". Перспективата за рейтинга за финансова сила остава "стабилна", а перспективата за рейтинга на депозитите е променена от "стабилна" на "отрицателна", пише в съобщението.

В становището на Moody's се казва, че основната причина за предприетите действия е увеличаващият се кредитен портфейл на КТБ в контекста на слаб икономически растеж в страната, ниско ниво на чуждестранните инвестиции и висока безработица, като е направено допускане, че неблагоприятната макросреда може да окаже влияние върху качеството на активите на банката, което към настоящия момент продължава да бъде значително над средното за сектора.

Според Moody's, въпреки плановете на банката да увеличи капитала си през второто тримесечие на 2013 г., нивото на капиталова адекватност ще остане под средното за България. Възвращаемостта на активите на КТБ през 2012 г. е била 1.2%, спрямо 3.1% през 2010 г. Намалението е резултат от свиването на лихвените маржове, но и от по-високите разходи за финансиране. Междувременно провизиите срещу загуби по кредити са нараснали до 28.2 млн. лв. през 2012 г. спрямо 8.8 млн. лв. за 2011 г. Тези предизвикателства, според Moody's, ще се запазят пред банката, като високите провизии ще се отразят негативно на нейната норма на печалба.

"Корпоративна търговска банка" АД (КТБ АД) информира за състоянието на рейтинга, тъй като това представлява "вътрешна информация" по смисъла на чл.4 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и Наредба номер 2 на КФН, се посочва в съобщението.