В очакване на срива на еврото, гърците започнаха масово да теглят депозитите си. Засега българите не се поддават на тревогите, но и ние, както и всеки по света, било то инвеститор или притежател на скромен влог, се чудим – коя е най-безопасната ни алтернатива. Анализаторът на списание Forbes Панос Мурдукутас се опитва да даде отговор на този въпрос и що се отнася до играчите на борсата, съветва – не гледайте към САЩ, съобщава expert.bg.

По-перспективни дестинации са Канада, Сингапур, Хонгконг, и Швеция. В скорошното изследване на Bloomberg Markets „Най-силните банки в света”, пет от споменатите заемодатели са от Канада, три – от Сингапур, три са щатски и две – шведски. Останалите позиции са разпределени поравно между Хонгконг, Бразилия, Швейцария и Китай.

Що се отнася до депозитите обаче, на преден план излизат Европа и Азиатско-тихоокеанския регион. Докладът „Глобално финансово проучване на 50-те най-сигурни банки за 2012 г.” изрежда почти 40 институции от Стария континент. Ако следите новините, може да се изненадате, че сред тях е испанската Banco Santander. Присъства още и френската Credit Agricole, а янките са едва четирима (спрямо пет миналата година) - CoBank ACB, BNY Mellon, JPMorgan и US Bancorp. Останалите са банки от Австралия, Сингапур, Близкия изток, Япония и Китай. Изглежда, парите на европейците не са толкова застрашени, колкото се опасяваме. Всъщност, деветте най-сигурни банки са именно от Европа!

Първият списък вероятно не изненадва никого – Канада и Сингапур се облагодетелстват от силни икономики и стриктни регулации, докато швейцарските заемодатели извлякоха ползи от скорошното си преструктуриране. Що се отнася до твърдението, че Европа и конкретно Испания, които са в епицентъра на нова финансова криза, са добро място да държиш парите си, тук може би има нужда от допълнителни аргументи.

Логиката на анализаторите е проста – повечето банки на Стария континент са частично държавни. Това е успокоение за притежателите на депозити, но не и за инвеститорите, които рискуват да загубят сериозно в случай на банкрут или национализация.